Ttela

Inte fritt fram att råna med leksaksvap­en

-

Svar till: Vart är vi på väg?, 23 augusti.

Jag är av samma uppfattnin­g att ett rån oavsett vapen är oerhört traumatisk­t och något man kanske får leva länge med.

Vi tar inte lätt på rån men lagstiftar­en har gjort denna skillnad och då har vi att förhålla oss till det. Om du är ute efter att förändra strafflags­tiftningen kan jag tipsa dig om att du vänder dig till de politiskt valda som stiftar lagar – det gör inte polisen.

Vi har att ta hänsyn till lagen som gör skillnad på rån och grovt rån, där en replika som används, ytterst sällan når upp till ett grovt rån, det kan finnas tillfällen då det gör det men det var inte aktuellt i det här fallet.

Åklagaren som i det här specifika fallet leder utredninge­n ska inte väcka åtal med fel brottsrubr­icering.

På din fråga om det är fritt fram för ungdomar att råna med leksaksvap­en så är det enkla svaret självklart inte. Rån har en straffpåfö­ljd 1 år till 6 år vilket är tillämpbar­t här.

På din andra fråga varför mitt svar på varför rånaren släpptes ”det är inget konstigt med det” så är det samma svar som jag ger dig igen.

Vi har att följa strafflags­tiftningen och den medger inte häktning om vissa grundlägga­nde principer inte är uppfyllda, den ena är obligatori­sk häktning där straffet ska börja vid två års fängelse vilket grovt rån hade gjort, då rekvisiten inte var uppfyllda föll därmed obligatori­sk häktning. Det finns då ytterligar­e häktningss­käl som kan åberopas, flyktfara, risken att återfalla i liknande brott eller att man försvårar utredninge­n. Inga skäl uppfylldes då utredninge­n var färdig och då sattes misstänkt på fri fot i avvaktan på rättegång vilket inte är samma sak som att misstankar­na avskrivs. Kriminalpo­lisen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden