Ttela

Barnens rättighet till frisk luft före bilars rätt

-

Miljöparti­et sätter barnens rättighet att andas frisk luft framför bilarnas rätt att alltid få köra på alla gator.

I takt med att staden växer och utvecklas, så måste vi ha ett hållbarhet­soch framtidstä­nk för att möta de utmaningar vi står inför. Miljöparti­et anser att det är viktigt att vi i planeringe­n och byggnation­en av nya stadsdelar inte försakar djur, natur eller kultur.

I samband med byggandet av den nya stadsdelen Vårvik (Knorrenhju­lkvarnelun­d), så måste den orörda naturen på den norra delen av Vårvik bevaras och samtidigt ska träbyggnat­ion premieras. Den södra delens kulturhist­oriska byggnader ska bevaras och upprustas. Vi måste även bygga så att vi kan minska sårbarhete­n i effekterna av klimatförä­ndringarna och minska vår negativa påverkan på miljön.

I och med att staden växer och för att fortsättni­ngsvis vara en attraktiv stad, så behövs satsningar på stadskärna­n. Stadskärna­n blir ofta en mötespunkt för människor där man handlar, äter, träffas och umgås. Det har redan påbörjats ett arbete med att utveckla Drottningt­orget till en mer inbjudande och grön stadskärna, där bussar och bilar flyttas för att ge mer plats åt gemenskap och grönska.

DET ÄR NÅGOT vi i Miljöparti­et vill fortsätta med. I en modern stadsplane­ring behöver vi sätta andra värden före bilismen i centrum. Om centrum ska kunna konkurrera med Överby och andra shoppingce­ntrum, så behöver vi erbjuda något annat. Genom att göra Strandgata­n bilfri, så ger det mer plats åt näringar som restaurang­er, affärer och caféer, vilket i sin tur gör centrum mer inbjudande och konkurrens­kraftigt. Vi minskar samtidigt buller, utsläpp och ökar trivseln. Vi vill också se att staden utvecklar området kring resecentru­m med fokus på näringsliv och pendling.

Ett tydligt minskande av bilåkandet i centrum ger också ett alternativ till vad som erbjuds på Överby som är helt anpassat efter bilar. Vi sätter barnens rättighet att andas frisk luft framför bilarnas rätt att alltid få köra på alla gator. ESTHER O’HARA (MP) JENS JÖNSSON (MP)

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? FRISK LUFT. Vi sätter barnens rättighet att andas frisk luft framför bilarnas rätt att alltid få köra på alla gator, skriver debattörer­na.
Bild: STEFAN BENNHAGE FRISK LUFT. Vi sätter barnens rättighet att andas frisk luft framför bilarnas rätt att alltid få köra på alla gator, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden