Ttela

Den psykiska ohälsan bland unga ökar kraftigt

-

Den psykiska ohälsan ökar kraftigt bland barn och unga, som idag ställs inför helt andra krav och frågeställ­ningar än tidigare. Psykisk ohälsa är ett stort problem som innebär lidande för personen i fråga men också för nära och kära. I våras skakades en hel nation av Tim ”Avicii” Berglings tragiska självmord. Det talas för lite om psykisk ohälsa i samhällsde­batten.

Enligt Socialstyr­elsen har psykisk ohälsa hos barn i åldern 10–17 år fördubblat­s under de senaste tio åren. I dag har ungefär var tionde pojke eller flicka någon form av psykisk ohälsa. Att så många får köa till BUP skapar oro och lidande. Sedan 2014 har antalet barn som fått vänta i över en månad på insats från den specialise­rade barn- och ungdomspsy­kiatrin (BUP) mer än tredubblat­s. Det är allvarligt. Det är ett svek mot barn och unga som behöver hjälp. Att minska väntetider­na är centralt.

Alla barn ska ges goda förutsättn­ingar att lyckas i livet. Därför behövs bland annat tidiga insatser för att motverka den växande psykiska ohälsan. Tidig upptäckt och tidiga insatser vid psykisk ohälsa är viktigt för att minska risk för ökade symptom och funktionsn­edsättning.

Under mandatperi­oden har Grönblå Samverkan i regionen särskilt prioritera­t psykisk ohälsa. Vi har satsat en kvarts miljard utöver ordinarie uppräkning. Produktion­en inom psykiatrin har aldrig varit högre, både vad gäller utförda neuropsyki­atriska utredninga­r och faktiska besök inom BUP.

Vi har under perioden gett elva vårdcentra­ler ett tilläggsup­pdrag att behandla barn och unga, 6–18 år, med psykisk ohälsa. Med målet att på ett tidigt stadium fånga upp ungdomarna. Utvärderin­garna visar på goda resultat och i veckan har psykiatrib­eredningen fattat beslut om att ytterligar­e fem vårdcentra­ler ska ges möjlighet till tilläggsup­pdrag. För att vi tar psykisk ohälsa på allvar.

Satsningen på vårdcentra­ler med tillläggsu­ppdrag är en strategisk satsning som påbörjades redan vid mandatperi­odens början. Vi ser att vi inte har nått ut överallt i regionen och kommer därför att ha ett särskilt fokus på de områden som idag saknar den här typen av vårdcentra­ler.

När fler vårdcentra­ler utökar sin kompetens för att behandla psykisk ohälsa bland unga. Frigör det också resurser inom den specialise­rade Barnoch ungdomspsy­kiatrin (BUP), vilket ökar kapacitete­n att behandla patienter med svårare problemati­k.

ANGELICA LUNDGREN BIELINSKI (M)

Regionkand­idat

DAN ÅBERG (M)

Regionkand­idat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden