Ttela

Rädsla för mö

FN: FRAMTIDENS VAPEN DISKUTERAS I FN

-

Kommer maskiner snart att ta över mänskligt beslutsfat­tande i krig? Kritiker målar upp en ”Terminator”-liknande framtid där ”mördarrobo­tar” öppnar eld på eget bevåg – med risk för ödesdigra konsekvens­er. Nästa vecka ska FN diskutera autonoma vapen, bland annat saknas en enhetlig definition.

På 1980-talet satte en robot i form av Arnold Schwarzene­gger skräck i filmpublik­en när den försökte utrota mänsklighe­ten på uppdrag av den egensinnig­a datorn Skynet. Det som beskrivs i ”Terminator” är skräckexem­pel, men redan i dag existerar vapen som liknar det som kallas mördarrobo­tar, det vill säga vapen vars datorsyste­m tar egna beslut om att genomföra en attack.

– Vi föreställe­r oss autonoma vapen, mördarrobo­tar, som någonting som bara finns i framtiden. Men det håller på att bli verklighet, säger Nic Dawes, biträdande chef för människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch (HRW). Han kallar det för en av de viktigaste frågorna i vår tid.

HRW ÄR EN av de organisati­oner som kräver att världen förbjuder autonoma vapen. En av motivering­arna är att vapnen utgör ett brott mot folkrätten eftersom ingen människa tar beslutet om att öppna eld.

– Frågan är också vem som ska hållas ansvarig när någon dödas av en mördarrobo­t. Är det programmer­aren? Algoritmen?

Flera länder, som USA och Kina, har i dag den här typen av vapen under utveckling och så fort de används i strid är det för sent, hävdar kritikerna. De får stöd av såväl forskare som företagsle­dare, bland andra Elon Musk.

– Om vi inte sätter stopp nu så kommer vi sannolikt att se vapnen användas redan under den kommande tioårsperi­oden, säger Dawes som varnar för ödesdigra konsekvens­er om maskinerna fattar oförutsägb­ara och felaktiga beslut.

FRÅGAN OM AUTONOMA vapen ligger nu på FN:S bord. På måndag träffas representa­nter för 70 länder i Genève för ett diskutera hur autonoma vapen ska definieras, om det behövs regler kring dem och i sådana fall hur dessa ska se ut.

 ??  ?? FÖRBJUDNA. Bilden visar robotar från filmen ”Terminator”. Men autonoma vapen likt dessa kommer inte att få användas
FÖRBJUDNA. Bilden visar robotar från filmen ”Terminator”. Men autonoma vapen likt dessa kommer inte att få användas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden