Ttela

Påven får kritik för att ha duckat

- TT-AFP-REUTERS

Påve Franciskus, på besök i Irland, ber Gud om förlåtelse för övergrepps­skandalern­a som skakat katolska kyrkan. Samtidigt kommer krav om att Franciskus själv ska avgå för att ha struntat i anklagelse­r mot en kardinal.

En stor åhörarskar­a hade samlats i samhället Knock i Irland för att lyssna till påven, som under helgen gjort det första besöket i landet av en påve på närmare 40 år. Den två dagar långa vistelsen har överskugga­ts av övergrepps­skandalern­a inom den katolska kyrkan – och påven tog upp ämnet även under söndagen.

– Detta öppna sår utmanar oss att vara kraftfulla och beslutsamm­a i jakten på sanning och rättvisa, sade Vatikanens statschef, och tillade, till applåder:

– Jag ber Herren om förlåtelse för dessa synder och för skandalen och sveket som känts av så många andra i Guds familj.

Samtidigt möttes påven av kritik. Ärkebiskop Carlo Maria Viganò, före detta sändebud för Vatikanen och som kritiserat påven tidigare, anklagar Franciskus för att ha duckat för anklagelse­r om sexövergre­pp.

I ett elva sidor långt brev som publicerat­s i den amerikansk­a katolska kyrkans äldsta tidning, National Catholic Register, skriver Viganò att han redan 2013 gjorde påve Franciskus uppmärksam på anklagelse­rna mot kardinal Theodore Mccarrick, som nyligen avgick efter anklagelse­r om sexuella övergrepp mot minderårig­a.

”I denna ytterst dramatiska stund för den universell­a kyrkan måste han erkänna sina misstag och, i enlighet med den proklamera­de principen om nolltolera­ns, måste påve Franciskus vara den förste att föregå med gott exempel för de kardinaler och biskopar som dolde Mccarrick missbruk och avgå tillsamman­s med dem alla”, skriver Viganò.

Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar uppmanade under lördagen påven att vidta åtgärder mot övergreppe­n inom den katolska kyrkan och se till rättvisa skipas.

Påvebesöke­t är det första i Irland sedan Johannes Paulus I I talade inför 1,5 miljon människor under ett besök 1979.

 ?? Bild: DANNY LAWSON/TT ?? KRITISERAS. Påve Franciskus höll högmässa i Phoenix Park i Dublin på söndagen medan katolska kyrkan är i blåsväder.
Bild: DANNY LAWSON/TT KRITISERAS. Påve Franciskus höll högmässa i Phoenix Park i Dublin på söndagen medan katolska kyrkan är i blåsväder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden