Ttela

Välbesökt hantverksd­ag på torpet Solliden

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Hantverksd­agen på torpet Solliden drog storpublik och många ville fika, köpa hantverk eller äta nygräddade hällkakor. Trots det lite regniga vädret var humöret på topp bland deltagare och arrangörer.

I en glänta vid vägen i Båberg ligger det lilla röda torpen Solliden vackert. Under söndagen hade Vassända-naglums hembygdsfö­rening bjudit in till hantverksm­arknad, något som drog besökare. De båda parkeringa­rna blev snabbt fulla och de många besökarna fick då i stället parkera längs vägen.

VÄL PÅ PLATS

bjöds det på allsköns hantverk, fika, korv, våfflor och Sollidens populära hällkakor. Besökarna blev också bjudna på levande musik. Vädret svek några gånger med både regn och hagel men då passade deltagarna på att fika och umgås i något av de vita tälten som satts upp. Ordförande­n i Vassända-naglums hembygdsfö­rening Kerstin Hillegard var mycket nöjd med dagen.

– Det är roligt, vi har haft väldigt mycket folk hela sommaren. De här gamla traditione­rna drar mycket folk, säger hon med ett stort leende på läpparna.

FLITENS LAMPA LYSTE som mest i och utanför torpet där hällkakorn­a lagades från grunden. Lampan hade lyst i många timmar innan TTELA tittade förbi och elden i bakugnen tändes redan vid halv fyra på morgonen. Framför ugnen i det lilla torpet där man är tvungen att huka sig satt Christina Olsson.

– Elden måste hela tiden passas för det finns ingen termostat. Man måste använda blicken och det krävs en särskild teknik för att rulla kakan så den inte bränner, säger hon.

Bland hantverkar­na, som många av dem även visade upp metoderna, fanns bland annat knivslipni­ng, träsvarvni­ng och broderade dukar. Linnéa Zakariasso­n och Rose-marie Johansson sålde sina knypplade dukar och passade samtidigt på att visa upp det gamla hantverket.

– Det är ett avkoppland­e hantverk och man kan göra fina dukar. Många tycker att det är roligt när vi visar upp det här hantverket. De säger att: ”Det här gjorde min mormor eller det här gjorde min mamma”, säger Rose-marie Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden