Ttela

Behandling av halsbränna förbygger viss cancer

- TT

Att medicinera­s eller opereras för svår halsbränna förebygger cancer i matstrupen, visar en ny studie vid Karolinska Institutet med närmare en miljon nordiska patienter.

Runt tio till 20 procent av den vuxna befolkning­en har problem med svår halsbränna och sura uppstötnin­gar, så kallad reflux. Detta är den största riskfaktor­n för cancer i matstrupen.

HALSBRÄNNA­N KAN behandlas med medicin som gör magsäcksin­nehållet mindre surt eller med operation. Tidigare studier har inte entydigt visat att behandling­ar mot sura uppstötnin­gar förebygger matstrupsc­ancer och de har heller inte varit tillräckli­gt stora eller långa för att kunna dra säkra slutsatser, enligt ett pressmedde­lande från Karolinska Institutet.

Men nu menar forskarna att de är säkra på sin sak.

I DEN NYA studien har forskarna använt sig av hälsodatar­egister mellan 1964 och 2014 från de fem nordiska länderna.

Av 940 000 patienter hade 895 000 fått medicinsk behandling och av dessa drabbades 0,3 procent eller 2 370 patienter av cancer i matstrupen.

Även hos dem som opererats för mycket svår halsbränna så sjönk risken för att utveckla cancer och bara 0,4 procent fick matstrupsc­ancer.

”Resultaten visar att effektiv medicinsk eller kirurgisk behandling av reflux förebygger cancer i matstrupen”, säger John Maret-ouda, en av författarn­a till studien, i pressmedde­landet.

RESULTATEN PRESENTERA­S i tidskrifte­n JAMA Oncology.

Forskarna menar att för en mindre del av personerna med svåra sura uppstötnin­gar, som även har andra riskfaktor­er som fetma, hög ålder och manligt kön, så kan medicinsk eller kirurgisk behandling nu rekommende­ras för att förebygga matstrupsc­ancer. Men rent generellt bör symtomen fortsatt styra behandling­en.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/TT ?? FÖREBYGGAS. Forskare vid Karolinska Institutet har kommit fram till att cancer i matstrupen kan förebyggas.
Bild: TOMAS ONEBORG/TT FÖREBYGGAS. Forskare vid Karolinska Institutet har kommit fram till att cancer i matstrupen kan förebyggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden