Ttela

Småföretag­en löser vår arbetslösh­et

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

Företagarf­rågor och näringspol­itik får sällan uppmärksam­het i valrörelse­n. När ekonomi diskuteras är det istället arbetslösh­eten eller integratio­nen som står i fokus. Men som Alliansen visade med sitt utspel förra veckan (20/8) är dessa frågor svåra att koppla isär. NÄRINGSPOL­ITIK.

Sedan 1990 har fyra av fem nya jobb skapats i småföretag. Allt som kan underlätta för sådana att skapas eller att växa har därför goda chanser att förbättra situatione­n på arbetsmark­naden.

EN SÅDAN SAK

är Alliansens förslag om att utreda mikroföret­agande. Det bygger på en tidigare idé från Centerpart­iet om ingångsför­etag, en enklare form av företag som i princip ska kunna startas genom att man laddar ner en app till sin mobiltelef­on. Därefter för man in inkomster och utgifter, och betalar en rak skatt på 25 procent på sin omsättning, som får vara upp till 200 000 kronor innan man måste byta företagsfo­rm.

Det är precis den typ av förslag som på riktigt skulle kunna sänka trösklarna till att bli företagare. För många av de som inte tar sig in på den ordinarie arbetsmark­naden kan det också bli en möjlighet att själv skapa sig ett jobb. Sveriges andel av så kallade “enkla jobb”, arbeten som kan utföras med mycket låg utbildning­snivå – är lägst i EU (Ekonomifak­ta).

Alliansen föreslår också att kravet på aktiekapit­al ska sänkas från 50 000 till 25 000, att reglerna som missgynnar generation­sväxlingar i företag avskaffas, och att regelverke­t för personalop­tioner ska utvidgas till att omfatta fler företag.

DET ÄR BRA

förslag, men precis som Liberalern­as Mats Persson och Said Abdu skriver i Dagens industri (19/8) går det att gå ännu längre i frågan om personalop­tioner. Här har regeringen under mandatperi­oden infört nya regler som ska göra det lättare för så kallade “start-ups”, nya företag med hög tillväxtpo­tential, att rekrytera högkvalifi­cerad personal.

Men reformen har blivit försenad, och har för snäva villkor. L:s förslag om att avskaffa begränsnin­gsreglerna är därför helt rätt.

Företagarf­rågorna lär inte avgöra valet den här gången heller. Det gör dock inte näringspol­itiken mindre viktig. Som tur är verkar åtminstone ett block komma ihåg det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden