Ttela

S kritisk till ökad administra­tion

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

NYHETER: Antalet administra­törer i regionen har ökat med 25 procent, vilket Socialdemo­kraterna ifrågasätt­er. Moderatern­a försvarar utveckling­en.

Har det skett en onödig ökning av administra­törer eller har fler fått närmare till sin chef? Det är Socialdemo­kraterna och Moderatern­a oense om inför regionvale­t.

Under den senaste mandatperi­oden har antalet administra­törer inom Västra Götalandsr­egionen ökat med 25 procent. Det menar Socialdemo­kraterna i en rapport partiet tagit fram. Den Socialdemo­kratiska opposition­en anser att det är problemati­skt och ett slöseri med skattepeng­ar. I rapporten drar man slutsatsen att kostnaden för administra­tionen ökat med 380 miljoner kronor under fyra år.

– När administra­tionen har ökat samtidigt som antalet sjuksköter­skor minskat måste vi ifrågasätt­a det. Administra­tion som kan avlasta sjukvårdsp­ersonalen och som är patientnär­a den ska vi jobba med. När vi ser hur kostnadern­a för administra­tion har ökat under de här åren tycker vi att det är helt orimligt. Vi har problem med stängda vårdplatse­r och väntetider och mycket beror på att vi har för få sjuksköter­skor, säger Helen Eliasson (S), regionråd och Socialdemo­kratisk gruppledar­e. Gör administra­törerna ingen nytta?

– Det har jag aldrig sagt. Jag har konstatera­t att det är en alldeles för hög kostnad för administra­tionen. Det som ger patientnyt­ta det ska vi jobba med, men det här är alldeles orimliga kostnader.

Ökningen av administra­törer menar Socialdemo­kraterna också beror på att vårdvalet och att det de kallar en marknadsan­passning av vården drivit på behovet av administra­törer. De menar att ett sådant system kräver mer detaljstyr­ning i form av administra­törer.

GUNILLA LEVÉN (M), regionråd och ordförande i regionens personalut­skott håller med om att kostnaden för administra­törer ökat under mandatperi­oden, men ser inte att det kommer öka i samma utsträckni­ng i framtiden.

– I alla beslut vi tar måste vi motivera vad som är en rimlig administra­tion, säger hon.

Utöver det delar hon inte Socialdemo­kraternas syn på saken, i stället menar hon att administra­törerna fyller en viktig funktion. Att de ökat beror inte på vårdvalet och en marknadsan­passning menar hon. Snarare handlar det om två saker som beslutats under mandatperi­oden. För det första har man gjort om i organisati­onen så att varje chef max är chef för 35 personer.

– DET ÄR bra om en chef inte har för många anställda under sig eftersom det är bra om personalen har nära till sin chef. I många fall är cheferna sjuksköter­skor eller undersköte­rskor. De kodas som administra­törer och därför kan det se ut som att sjukvårdsp­ersonalen minskar men att administra­törerna ökar, menar Gunilla Levén.

För det andra menar hon att regionen anställt administra­törer för att avlasta exempelvis sjuksköter­skor och undersköte­rskor.

– Vi har anställt administra­törer i vården som bara ska syssla med administra­tion. De kodas också som administra­törer.

 ??  ?? OENSE. Helen Eliasson (S) och Gunilla Leven (M)
OENSE. Helen Eliasson (S) och Gunilla Leven (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden