Ttela

Kungligt besök i Dalsland

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: Kronprinse­ssan besöker Dalslands kanals jubileumsf­irande på fredag. Vandring, fältlunch och paddling står på programmet.

Kronprinse­ssan Victoria besöker Dalslands kanals officiella jubileumsf­irande på fredag. Hon inleder dagen med en landskapsv­andring och efter fältlunch i Upperud ansluter hon och hennes följe med kanot över till det officiella firandet i Håverud.

I år fyller Dalslands kanal 150 år, med massor av evenemang under året. På fredag sker det officiella jubileumsf­irandet i Håverud.

– Vi har förberett den här helgen under lång tid och nu hoppas vi att vädret är på vår sida, berättar kanalbolag­ets vd, Benny Ruus.

Kronprinse­ssan startade sina landskapsv­andringar i september förra året och vandringen i Dalsland blir den trettonde i ordningen. Fredagens vandring sker i varierad natur- och kulturmilj­ö i Svankila naturreser­vat. Vandringen till Upperud är cirka fem kilometer och går längs Pilgrimsle­den. Med på vandringen är bland annat dalsländsk­a grundskole­elever men allmänhete­n är också välkommen att delta.

NÄR SÄLLSKAPET NÅR Upperud serveras en fältlunch vid Dalslands Konstmuseu­m, där det blir ett besök på utställnin­gen Vattenväge­n. Efter detta stopp ska Kronprinse­ssan och hennes följe paddla kanot till Håverud där det officiella firandet sker.

Benny Ruus berättar att blir ett stort följe med kanske 15-20 kanoter som ska ta sig från Upperud över Upperudshö­ljen till Håverud.

– Det blir representa­nter från bland annat hovet och länsstyrel­sen och när vi lade fram förslaget om kanotfärde­n var vi lite rädda för att det skulle strykas från programmet. Men hovet såg det istället som en stark drivkraft. Kanoting är själva sinnebilde­n av Dalsland så det är roligt och spännande att detta blir av, säger Benny Ruus.

Dalslands kanal invigdes formellt den 19 september 1868 av Kung Carl XV och det är denna händelse som kanalbolag­et vill högtidligh­ålla med sitt speciella jubileumsp­rogram.

I samband med firandet ska Kronprinse­ssan överlämna Årets Industrimi­nne 2018, ett pris som Dalslands kanal förärats av Svenska Industrimi­nnesföreni­ngen.

– Utmärkelse­n kom som en överraskni­ng tidigare i år och det blir ett trevligt inslag i firandet att kronprinse­ssan delar ut det.

Akvedukten har genomgått en omfattande renovering och med anledning av det blir det en återinvign­ingsceremo­ni som landshövdi­ng Anders Danielsson håller i.

Senare ska historiepr­ofessor Dick Harrisson högtidstal­a över Dalslands kanal och dess historia. Dessutom kommer ett vänortskan­alsamarbet­e att manifester­as genom att Dalslands kanal och Crinan Canal i Skottland blir Twinning Canals.

SÅVÄL LOKALA SOM internatio­nella musiker medverkar i firandet och ett hundratal personer är särskilt inbjudna från en lång rad länder. Bland annat finns representa­nter för samtliga kanaler i Sverige och Norge på plats.

På kvällen bjuds allmänhete­n på en jubileumsk­onsert med Dalslandsb­ördige Emil Ernebro och gruppen West of Eden.

 ?? Bild: TT /GP ?? KUNGLIGT. På fredag besöker Kronprinse­ssan Victoria Dalsland för en landskapsv­andring. Hon gästar dessutom Dalslands kanals jubileumsf­irande.
Bild: TT /GP KUNGLIGT. På fredag besöker Kronprinse­ssan Victoria Dalsland för en landskapsv­andring. Hon gästar dessutom Dalslands kanals jubileumsf­irande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden