Ttela

Så bra är trivseln på äldreboend­ena

NYHETER: Trivseln varierar stort mellan de lokala äldreboend­ena. Det visar TTELA:S valgranskn­ing. Vi har även pratat med en forskare som slår fast att äldre är en utsatt grupp.

- joachim flodin joachim.flodin@ttela.se 0520-42 26 04

”Självklart ska jag rösta annars kan man inte klaga” ALICE ERIKSSON Boende på Linden

Det är varmt ute men byggnaden har luftkondit­ionering, vilket svalkar gott. Sammanlagt bor det 36 personer här.

Fiskarna i ett akvarium simmar sakta omkring. Vi möter Doris Gustavsson, Gunvor Werner, Ingrid Fogelström, Alice Eriksson och Inga Wiberg. Fem röster som bott lite olika länge på Linden.

Det pratas en del om politik under intervjun. Flera av de boende har starka åsikter mot nedläggnin­gen av servicehus­et Pionen.

DEN 5 SEPTEMBER får de boende på Linden hjälp att rösta på äldreboend­et Björken, som ligger i närheten.

– Vi hjälper inte dem som inte kan lägga ned röstsedel själva, det är för privat. I så fall måste en anhörig vara med, men vi hjälper dem som vill till och från vallokalen, säger Maria Nielsen, som är chef för boendet.

Kvinnorna svarar unisont ja på frågan om de ska rösta.

– Man måste rösta annars kan man inte klaga, säger Alice Eriksson och övriga nickar instämmand­e.

Något tal om politik har det inte blivit ännu runt middagsbor­det eller när de träffas i de gemensamma utrymmena på Linden.

Doris Gustavsson bodde förut på Pionen, som tidigare var ett servicehus, men flyttade då verksamhet­en gjordes om.

Kommunen har valt att lägga ned servicehus­en under året. De som kunde bo kvar med hemtjänst fick göra det, övriga fick erbjudande att flytta till äldreboend­en.

– Jag trivs även bra här men man kan undra varför de lade ned Pionen, det var väldigt olyckligt. Vi fick reda på att vi skulle flytta till olika ställen och jag har nu bott här i fyra månader. Jag är rädd för att det ska bli en flytt till, säger Doris Gustavsson.

– Det blir ingen flytt härifrån, säger Maria Nielsen lugnande. På boendet arbetar 35 personer. – Här blir vi kvar och här trivs vi bra. Vi har fina rum här och egentligen ville jag inte flytta hit, men det är bra när man inte klarar sig själv hemma, säger Ingrid Fogelström.

PERSONALEN FÅR EN hel del beröm.

– Det är för få på kvällen, då det bara jobbar två. Men vi tycker om personalen mycket, säger Gunvor Werner.

Hon flyttade till Linden 2 januari i år efter att tidigare bott på samma adress i Vänersborg i 48 år.

– Jag har inte flyttat runt så mycket.

Även Alice Eriksson har endast bott en kortare period på boendet.

– Bara ett par veckor så det är svårt att säga vad jag tycker.

En som bott längre tid är Inga Wiberg, som bott på Linden omkring två år.

– Jag kommer ursprungli­gen från Stockholm men har snart bott 50 år i Vänersborg, halva mitt liv. Vänersborg är en väldigt vacker stad.

PÅ LINDEN ARRANGERAS det sittgympa och de får regelbunde­t besök av flera olika musiker och även från barn från ett daghem, vilket

uppskattas mycket av samtliga.

– Då jag jobbat med barn hela livet tycker jag det är väldigt roligt när de kommer hit. Vi sjunger tillsamman­s, berättar Ingrid Fogelström.

Under samtalet framkommer det också lite kritik mot maten, där flera av de boende är missnöjda.

Fotnot: På servicehus­en som fanns tidigare i Vänersborg skötte sig de boende mer själva än på ett äldreboend­e. De som bor på dessa boenden idag får den hjälp de behöver via hemtjänste­n, medan hyresvärde­n anordnar aktivitete­r.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? ÄLDREBOEND­E. Doris Gustavsson och Gunvor Werner på Lindens äldreboend­e tycker det är självklart att rösta. Här träffas de tillsamman­s med en anställd, Vernesa Cuturic, i de gemensamma lokalerna.
Bild: ANDREAS OLSSON ÄLDREBOEND­E. Doris Gustavsson och Gunvor Werner på Lindens äldreboend­e tycker det är självklart att rösta. Här träffas de tillsamman­s med en anställd, Vernesa Cuturic, i de gemensamma lokalerna.
 ??  ?? EGET RUM. De boende på Lindens äldreboend­e har egna rum, men det finns även gemensamma utrymmen för bland annat måltider.
EGET RUM. De boende på Lindens äldreboend­e har egna rum, men det finns även gemensamma utrymmen för bland annat måltider.
 ??  ?? DISKUTERAR. Två av de boende, Ingrid Fogelström och Alice Eriksson, diskuterar med chefen Maria Nielsen (mitten).
DISKUTERAR. Två av de boende, Ingrid Fogelström och Alice Eriksson, diskuterar med chefen Maria Nielsen (mitten).
 ??  ?? PERSONAL. Det finns personal dygnet runt på äldreboend­en, men de boende tycker att det är för få under kvällstid,då det bara arbetar två personer.
PERSONAL. Det finns personal dygnet runt på äldreboend­en, men de boende tycker att det är för få under kvällstid,då det bara arbetar två personer.
 ??  ?? VALPRAT. TTELAS:S valreporte­r Joachim Flodin träffar Doris Gustavsson, Gunvor Werner, Ingrid Fogelström, Alice Eriksson och Inga Wiberg som bor på Linden.
VALPRAT. TTELAS:S valreporte­r Joachim Flodin träffar Doris Gustavsson, Gunvor Werner, Ingrid Fogelström, Alice Eriksson och Inga Wiberg som bor på Linden.
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ??
Bild: ANDREAS OLSSON
 ??  ??
 ??  ?? LYSSNAR. Doris Gustavsson och Gunvor Werner pratar med Vernesa Cuturic, en av de 35 som arbetar på Linden.
LYSSNAR. Doris Gustavsson och Gunvor Werner pratar med Vernesa Cuturic, en av de 35 som arbetar på Linden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden