Ttela

Marknadshy­ror är ett hot mot vårt samhälle

-

Alla människor ska ha rätt till en bostad med rimlig hyra. Därför är vi emot marknadshy­ror. Den svenska modellen där hyrorna förhandlas fram mellan Fastighets­ägarna och Hyresgästf­öreningen måste värnas. Marknadshy­ror kommer att medföra en ökad polariseri­ng och segregerin­g på bostadsmar­knaden. Allt fagert tal om integratio­n blir bara tomma ord.

Moderatern­a och SD vill se ett mindre reglerat hyressättn­ingssystem, vilket i praktiken innebär en övergång mot marknadshy­ror. Enligt Hyresgästf­öreningen skulle marknadshy­ror kunna innebära hyreshöjni­ngar på i genomsnitt 24 till 50 procent. Det kan vi socialdemo­krater aldrig acceptera. Forskning och erfarenhet från exempelvis Finland och Norge visar att marknadshy­ror inte leder till att lösa bostadsbri­sten. Tvärtom. De enda vinnarna i ett sådant system är fastighets­ägarna som kan göra större vinster per lägenhet. För vanligt folk innebär det högre hyror och ökad otrygghet.

Moderatern­as ideologi står i klar kontrast mot Socialdemo­kraternas politik. Vi vill bekämpa bostadsbri­sten genom att fler hyresrätte­r och studentbos­täder med rimliga hyror ska byggas. Det är så vi bygger ett tryggare Sverige för alla. Det är så vi stärker integratio­nen. Det är så vi ger alla människor en chans att utvecklas och etablera sig.

Marie Dahlin Paul Åkerlund Monica Hanson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden