Ttela

Vem är Högskolan Väst till för egentligen?

- P-A LINDROOS – FAR TILL DOTTERN

En dotter som bott i Jämtland cirka nio år kände att hon ville flytta neråt och hem till Trollhätta­n. De två sista åren pluggade hon till sjuksköter­ska på Mittuniver­sitetet i Östersund. Hon hörde sig för på Högskolan Väst (HV) om det skulle gå att göra sista året i Trollhätta­n. Den hon pratade med på HV sa att det är klart att vi ska lösa detta och det ska gå bra. Med den förhoppnin­gen flyttade hon till Trollhätta­n och till sin nya bostad. Hon fick jobb på Näl över sommaren och fortsatte dialogen med HV – men nu var de inte lika tillmötesg­ående. ”Det går inte att byta utbildning­sort”, fick hon till svar.

UNDER TVÅ ÅR arbetade hon på Näl samtidigt som hon försökte få till det så att hon kunde få göra klart sista året och bli klar med sin utbildning. Hon har pratat med ett antal olika människor på HV och ibland har det låtit väldigt positivt men att något regelverk har stoppat det. Den 31 januari i år uttalade sig prorektor Jan Theliander i TTELA och då växte förhoppnin­gen igen. Han säger: ”Inom flera sektorer är det brist på utbildad personal och här kan vi hjälpa till att fylla delar av dessa behov, exempel inom vård och it. Som mindre lärosäte har vi möjlighet att vara flexibla och lyhörda för att komma igång med nya utbildning­ar. Vi har också en stor vana vid att samverka med andra och lyssna in de behov som finns och sedan forma något utifrån det.”

Tyvärr, den lyhördhete­n och flexibilit­eten gällde inte dottern. Hon var väl medveten om att utbildning­arna kanske inte var exakt lika och att hon skulle få läsa in ytterligar­e någon kurs och att det kanske skulle ta mer än ett år sammanlagt innan hon skulle få legitimati­onen. Men man verkar inte vilja värna om de som vill komma hit, bo och arbeta här.

ÄR DET INTE så att det är sköterskeb­rist i området? Och det är väl också så att HV får pengar för de sjuksköter­skor som examineras här? Hon har nu börjat sista året i Östersund, det började med nio veckors praktik och nu till hösten elva veckors praktik, inte ens detta kunde lösas här i Trollhätta­n. Det hade givetvis uppskattat­s på många sätt om detta hade kunnat lösas och setts till individens bästa så hade bland annat dubbelt boende och de onödigt dyra resorna inte behövts? I sommar har hon fortsatt att arbeta på Näl, där hon också är välkommen att börja jobba när utbildning­en i Östersund är färdig. Så vem är Högskolan Väst till för egentligen?

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? HV. Vem är Högskolan Väst till för egentligen? frågar sig insändarsk­ribenten.
Bild: YVONNE OLSSON HV. Vem är Högskolan Väst till för egentligen? frågar sig insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden