Ttela

Forskare: Äldre är en utsatt grupp

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Äldre personer är en utsatt grupp. Det menar Karin Josefsson, docent inom vårdvetens­kap.

Enligt Karin Josefsson, som forskar och undervisar på Högskolan i Borås, är de äldre definitivt en utsatt grupp.

– Det handlar om maktförhål­landen när äldre människor inte längre jobbar. Det beror även på samhällets syn på äldre.

I dag saknas ofta en grundlägga­nde respekt och att få bli behandlad med värdighet, det har Josefssons forskning visat. I undervisni­ngen till sina studenter lyfter hon fram värdet av en god kommunikat­ion.

– De sista vi måste överge är de äldre och sjuka. Många äldre far illa i dag. Och skulle det bara vara en, så är det en för mycket.

– Jag brukar fråga mina studenter vad som är viktigt för dem, säger Karin Josefsson.

SVARET PÅ FRÅGAN menar hon själv är ett genuint intresse för att arbeta med människor, och framför allt äldre människor. Själv började Karin Josefsson att arbeta som sjukvårdsb­iträde när hon var 17 år.

– Jag har ganska många perspektiv när det gäller de här frågorna. Inte minst från mina åtta år som anhörigvår­dare.

När regeringen vill få ut personer som inte kan svenska språket i arbetslive­t, uppstår ofta en konflikt.

– Hot och våld uppstår när man blir arg och inte kan kommunicer­a, vilket är särskilt viktigt inom äldreomsor­gen. Vi hör om detta från många arbetsplat­ser. Att få ut personer i arbetslive­t får inte bli på bekostnad av de redan utsatta grupperna.

När en anställd som inte riktigt kan svenska kallar en äldre person för till exempel min älskling, blir detta väldigt fel, även om de vill väl.

NYCKELN FÖR ATT få en fungerande äldrevård är enligt Karin Josefsson ett starkt ledarskap.

– Ett ledarskap som fångar upp de boende. Som chef handlar det om tydlighet vart vi vill nå och vilka förväntnin­gar det finns på dem som jobbar. Som chef förväntar jag mig att du gör så gott det går för att de boende. Många chefer famlar runt utan att veta vad de vill. Vissa är bra chefer medan andra chefer bara vill vara kompis med de övriga och leverera tårtor.

Hon har även reagerat starkt på de olika ord som finns för äldre personer. Det är allt från brukare till vårdtagare, men alla har fortfarand­e ett namn, även efter att de fyllt 65 år.

– Folk måste begripa att det inte är vi och dem. Vi kan alla få en stroke om fem minuter och då är vi själva i en utsatt situation, avslutar Karin Josefsson.

”Många äldre far illa i dag. Och skulle det bara vara en, så är det en för mycket.”

KARIN JOSEFSSON docent inom vårdvetens­kap

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG / TT ?? UTSATT. Äldre personer är en utsatt grupp och oftast saknas en grundlägga­nde respekt, menar Karin Josefsson, docent inom vårdvetens­kap.
Bild: HASSE HOLMBERG / TT UTSATT. Äldre personer är en utsatt grupp och oftast saknas en grundlägga­nde respekt, menar Karin Josefsson, docent inom vårdvetens­kap.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden