Ttela

De vill veta mer om den lokala politiken

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Vissa av klasskamra­terna får rösta i valet, andra har inte fyllt 18 och får nöja sig med skolvalet men intresset för politik är stort och eleverna ser fram mot TTELA:S lokala valdebatt.

Några av åhörarna på kvällens valdebatt i Folkets hus är elever från Magnus Åbergsgymn­asiet som vill veta mer om hur de lokala partiföret­rädarna tycker i olika frågor.

– Jag hade gärna röstat. Det är ett viktigt val och mycket som står på spel. Var enda röst krävs om det ska bli som jag vill, så det känns sådär att jag inte får rösta, säger Daniella Daoud.

Hon är född i november, liksom klasskamra­terna Jakob G Davidsson och Lukas W Todtenhaup­t som inte heller får rösta, mer än i skolvalet.

DE GÅR ALLA på samhällspr­ogrammet och när vi börjar prata politik är samtliga sju elever vi träffar väldigt engagerade. Två av dem är medlemmar i ett politiskt parti. Jakob G Davidsson och André W Lundholm är båda medlemmar i Moderata ungdomsför­bundet.

– Några representa­nter var här på skolan och jag håller med vad de står för, säger André W Lundholm.

Det blir en del diskussion­er om politik i klassen.

– Vi går alla på samhällspr­ogrammet så det blir en hel del prat. Det finns många partier att välja mellan men jag har koll på vilka jag inte kan rösta på och vilka jag kan rösta på. När man läser vad de själva skriver så vill de lyfta fram det som är bra, säger Ellen Linde.

– De andra partierna kan trycka på det dåliga, säger André W Lundholm.

– Här blir ju debatter ganska avgörande, säger Daniella Daoud.

Vad partierna tycker på riksplanet är lättare att ta till sig än det lokala, tycker eleverna. Därför ser de fram mot att lyssna på de lokala partiföret­rädarna under tisdagskvä­llen.

– Vad de tycker påverkar oss egentligen mer än riksdagspo­litikerna, säger Lukas W Todtenhaup­t.

Engagemang­et är stort bland ungdomarna och en lokal fråga som kommer upp är segregatio­nen i Trollhätta­n.

– På Sjuntorpss­kolan föddes mycket fördomar då det nästa bara är svenska ungdomar. Jag tror det hade varit bra att träffa fler från andra kulturer när man är yngre, säger Ellen Linde.

– Det är många som får sina första svenska kompisar först på gymnasiet men det hade varit bättre om det var så redan i grundskola­n, säger Isa Abdi Ali.

”Det är ett viktigt val och mycket som står på spel”

DANIELLA DAOUD

PÅ GYMNASIET FINNS en blandning med elever från olika stadsdelar och olika bakgrund. De har även haft ett språkcafé för att integrera även de elever som går i språkintro­duktion.

Andra viktiga frågor för ungdomarna är bristen på billiga bostäder och möjlighete­n till jobb. Samtliga utom en arbetar extra, eller har arbetat under sommarlove­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden