Ttela

Anklagelse skakar

VATIKANSTA­TEN: DEN KATOLSKA KYRKAN BEFINNER SIG I DJUP KRIS

-

Ärkebiskop Carlo Maria Viganò, före detta sändebud för Vatikanen och som kritiserat påven tidigare, anklagar Franciskus i ett elva sidor långt brev som har publicerat­s i USA:S katolska kyrkas äldsta tidning.

Viganò skriver att han redan 2013 gjorde påven uppmärksam på anklagelse­rna mot kardinal Theodore Mccarrick, som nyligen avgick efter anklagelse­r om sexuella övergrepp mot minderårig­a. Viganò anser att påven bör avgå. Påven vill dock inte kommentera brevet och dess innehåll.

– Jag kommer inte att säga ett ord om detta. Jag tycker att uttalandet talar för sig själv och att ni har tillräckli­g journalist­isk kapacitet för att nå egna slutsatser, sade Franciskus i söndags.

DET ÄR OMÖJLIGT att veta hur mycket sanning det ligger i anklagelse­rna, menar diplomaten och den tidigare ambassadör­en i Vatikanen Ulla Gudmundson. Men eftersom skandalern­a om sexuella övergrepp mot unga inom den katolska kyrkan aldrig verkar vilja försvinna helt innebär de ett hårt tryck mot Franciskus.

– Det är en väldigt, väldigt djup kris och jag tror att det är en utbredd kultur. Det visade sig i Pennsylvan­ia att det är ett stort och djupt problem. Det är katolska kyrkans ”metoo” skulle jag säga, säger Gudmundson till TT.

Nyligen framkom att 300 präster i Pennsylvan­ia i USA har varit inblandade i sexuella övergrepp. Även i Chile uppdagades det tidigare i somras ytterligar­e en pedofilska­ndal.

Påve Franciskus vill inte bemöta anklagelse­rna om att han skulle ha vetat om en tidigare kardinals övergrepp mot minderårig­a utan att agera. Det är bara ett fall av flera som plågar den katolska kyrkan.

ATT VIGANÒS ANKLAGELSE­R sammanföll med påvens besök i Irland tror Gudmundson kan hänga ihop med att han represente­rar en mer traditione­ll syn på hur kyrkan ska styras.

–Det är ganska troligt att en drivkraft bakom Viganòs brev är att det ingår i en kampanj från de som ogillar Franciskus relativa öppenhet när det gäller homosexual­itet. När det gäller hans tonvikt på barmhärigh­et och kärlek, snarare än på regler.

I stället för att tydligt fördöma den senaste skandalen uttalade sig påven under helgens Irlandsbes­ök om vikten av förlåtelse.

– Jag ber Herren om förlåtelse för dessa synder och för skandalen och

 ??  ?? KRIS. Påve Franciskus ville inte kommentera påståenden­a om att han skulle ha struntat i övergrepps­anklagelse­r mot en kardinal. Här vädrar någon sitt missnöje
KRIS. Påve Franciskus ville inte kommentera påståenden­a om att han skulle ha struntat i övergrepps­anklagelse­r mot en kardinal. Här vädrar någon sitt missnöje

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden