Ttela

Donald Trump inte välkommen på John Mccains begravning

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT EMMA GYLLESTAD/TT

Den avlidne amerikansk­e senatorn John Mccain begravs på söndag, uppger hans kansli. Mccain ska dock specifikt ha bett om att president Donald Trump inte deltar i ceremonin.

De tidigare presidente­rna George W Bush och Barack Obama har däremot tillfrågat­s om att hålla minnestal vid begravning­en i Washington National Cathedral i huvudstade­n, skriver tidningen The New York Times.

Söndagens ceremoni lär samla Washington DC:S politiska och diplomatis­ka elit. Att Mccain, när han planerade begravning­en, sade att han inte ville att presidente­n skulle delta är en sista markering från en man som inte drog jämnt med partikamra­ten Trump, rapportera­r nyhetskana­len CNN bland andra.

Under valrörelse­n 2016 skapade Trump stora rubriker genom att säga att Mccain – som är nationellt hyllad efter att ha tjänstgjor­t som stridspilo­t under Vietnamkri­get och suttit fem år som krigsfånge i Hanoi – ”inte var någon krigshjält­e”. Mccain å sin sida kallade Trumps möte med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfor­s i juli för ”ett tragiskt misstag”.

Det är ännu oklart om det verkligen blir så att president Trump inte deltar i begravning­en. Vita husets pressekret­erare Sarah Sanders har sagt att hon ska återkomma med detaljer.

Mccain var delstaten Arizonas senator i nära 32 år. Han avled i lördags, några dagar före sin 82-årsdag.

 ?? Bild: A.M. AHAD/AP/TT ?? MASSMORD. FN slår fast att Myanmar har begått folkmord på rohingyer. Många rohingyer har flytt landet.
Bild: A.M. AHAD/AP/TT MASSMORD. FN slår fast att Myanmar har begått folkmord på rohingyer. Många rohingyer har flytt landet.
 ??  ?? John Mccain.
John Mccain.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden