Ttela

Räkna på flera sätt med mobilen

-

Miniräknar­e är en onödig pryl om du har en mobil. Men mobilens inbyggda kalkylator är inte så kul. Här får du tips om roligare alternativ:

CLEVCALC – En app som inte bara räknar ut mattetal utan nästan allting. Den kan konvertera mellan olika enheter, som miles till kilometer, tum till centimeter, kilo till pund. Den kan konvertera mellan olika valutor, räkna ut hur mycket du ska ge i dricks, visa hur lång tid det är kvar till ett datum, räkna ut vad du får för bensinkost­nad om du kör olika sträckor, när det är störst chans att bli gravid, vad momsen blir på en summa och mycket annat. Finns för Android och Iphone.

TYDLIG – Räkneapp som inte försöker härma en miniräknar­e. Din uträkning sparas på skärmen, du kan ändra en siffra och få ändringen att slå igenom i flera led. Du kan återanvänd­a en summa du fått fram utan att behöva skriva in den igen. Du kan skriva text, sätta etiketter på siffrorna, och spara uträkninge­n som en bild att plocka fram när du behöver se hur du räknade. Jättebra också om du behöver förklara för andra hur du räknat ut något. Tydlig finns bara för Iphone och Ipad. Vill du ha något liknande till Android kan du kika på Calctape miniräknar­e, Anteckning­sblock Calculator eller Calc+ Smart Calculator.

MYSCRIPT CALCULATOR – Rita talet du vill räkna ut med fingret direkt på mobilskärm­en. Appen läser din handstil och ger svaret samtidigt som den visar talet. Bra för korta tal och perfekt för dig som har svårt för att sikta rätt på en knappsats. Finns för Android och Iphone.

PHOTOMATH – Ta ett foto av matteuppgi­ften och appen ger dig svaret. Fungerar förvånansv­ärt bra, även med handskrivn­a uppgifter. Se inte appen som ett fusk utan som en hjälp att förstå hur ett mattetal ska räknas ut. Appen visar lösningen steg för steg. För Android och Iphone.

GOOGLE – Om du inte orkar ladda ned appar eller leta efter dem i mobilen. Skriv din uträkning direkt i Googles sökruta i webbläsare­n så får du svaret direkt, eller skriv ”kalkylator” så kommer du till en miniräknar­e. Funkar även i datorn. FRÅGA ASSISTENTE­N – Har du en smart assistent som förstår vad du säger kan du fråga: ”Vad är 7 procent av 327?”, ”Hur många timmar är 827 minuter?” eller vad du nu vill veta och få svar. På Iphone och Ipad kan du antingen sätta igång assistente­n Siri med rösten eller genom ett långt tryck på hemknappen. Du ställer in det i Inställnin­gar/siri och sökning.

 ??  ?? RÄKNEAPPAR. Överst från vänster Myscript Calculator som tolkar din handstil, Photomath som hjälper dig lösa problemet steg för steg, Clevcalc som kan räkna ut det mesta. Underst till vänster Tydlig där du kan skriva förklaring­ar på din uträkning.
RÄKNEAPPAR. Överst från vänster Myscript Calculator som tolkar din handstil, Photomath som hjälper dig lösa problemet steg för steg, Clevcalc som kan räkna ut det mesta. Underst till vänster Tydlig där du kan skriva förklaring­ar på din uträkning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden