Ttela

Årsbästa av Tobias gav silvermeda­lj

- ULF THURESSON 0520-42 26 23 ulf.thuresson@ttela.se

”Jag gjorde vad jag kunde, det här var min fjärde mästerskap­smedalj”

TOBIAS JONSSON silvermeda­ljör på EM

Tobias Jonsson hoppade längre än han gjort under hela 2018. Det var bara ett problem, vitryssen Siarhei Burdukov gjorde sitt livs tävling och förpassade Tobias till silverplat­sen. – Jag gjorde vad jag kunde, säger dalslännin­gen.

I längdhopps­finalen för T12klassen tycktes Vitrysslan­ds Siarhei Burdukov ha slagit knock på konkurrent­erna redan i den första omgången.

Måttbandet på Ludwig Jahn Sportpark i Berlin visade 7.11 efter vitryssens inledande hopp, ett resultat som var både nytt mästerskap­srekord och följaktlig­en även nytt personbäst­a för Burdukov.

Till mästerskap­et kom han med ett personbäst­a på 6.98.

– Då visste jag att han var i form, samtidigt blev det till tändvätska för min del, säger Tobias Jonsson.

NU GJORDE BLÅGULE Jonsson sitt bästa resultat (6.89) i den andra omgången, och han var jämnheten personifie­rad med en serie som innehöll fyra hopp inom en marginal av fyra (!) centimeter: 6.85-6.89.

Samtidigt kan man inte låta bli att imponeras av vitryssen Burdukov med fyra hopp över sju meter, och hans fem godkända hopp var alla bättre än Jonssons 6.89.

– Jag gjorde vad jag kunde, det här var min fjärde mästerskap­smedalj, sa Jonsson.

Och med en utveckling­skurva som pekar stadigt uppåt siktar han mot kommande mästerskap.

– Vi har en plan, jag och min tränare, framför allt ska jag se till att bli snabbare i ansatsen. Nu hade jag problem med kraften i uthoppet, så har det varit hela sommaren.

Jonsson tävlade redan under mästerskap­ets första dag, och där han som fyra var förste man utanför prispallen.

– Det blev inte riktigt som jag tänkt mig. På inhoppning­en vred jag till fotleden och när den svullnade upp kunde jag inte göra mig själv rättvisa.

... Gunilla Wallengren tog medalj (brons) redan på öppningsdi­stansen 5000 meter rullstol, och hade så när tagit en andra medalj på 800 meter.

Nu blev det, precis som för Per Jonsson, en fjärdeplat­s i det lopp som vanns av holländska­n Margriet van den Broek.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? SILVERMAN. Tobias Jonsson, längdhoppa­ren med rötterna i Åsebro, fick kliva upp på prispallen efter längdhopps­finalen i T12-klassen, vann gjorde vitryssen Siarhei Burdukov.
Bild: JOHANNA LUNDBERG SILVERMAN. Tobias Jonsson, längdhoppa­ren med rötterna i Åsebro, fick kliva upp på prispallen efter längdhopps­finalen i T12-klassen, vann gjorde vitryssen Siarhei Burdukov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden