Ttela

Sverige kan få ett svårt Vm-playoff

FOTBOLL: HELT JÄMNT MELLAN MED DANMARK

- LASSE MANNHEIMER/TT

I dag samlas de svenska fotbollsda­merna inför Vm-kvalets två avgörande matcher, hemma mot Ukraina på torsdag och borta mot Danmark på tisdag nästa vecka.

Sveriges 3–0-seger mot Danmark förra hösten innebar, såg det ut som, att Sverige skulle ha råd med en tvåmålsför­lust i returen i Viborg, för att knipa gruppseger­n.

MEN NÄR UKRAINA oväntat slog Sverige i början av juni ställdes förutsättn­ingarna på ända. Och det är nu helt jämnt mellan de nordiska grannlände­rna i kampen om * Italien och Spanien är förutom värdlandet Frankrike de enda europeiska lagen som redan är kvalificer­ade för fotbolls-vm nästa sommar.

* För övriga lag gäller följande:

* De sju gruppvinna­rna (varav Italien och Spanien är två) kvalar in till VM i Frankrike nästa år. De fyra bästa tvåorna, sett till resultaten mot lag 1, 3, 4 i respektive grupp, går till playoffslu­tspel där ytterligar­e en plats finns att slåss om.

* Lag som fortfarand­e kan vinna sin grupp: Wales, England, Schweiz, Skottland, Nederlände­rna, Norge, Sverige, Danmark, Island, Tyskland.

* Lag som kan nå playoff: Ukraina, Tjeckien, Belgien, Österrike, Finland. förstaplat­sen, som ger den enda direktbilj­etten från gruppen till VM i Frankrike 2019.

– Det är bra att vi har allt i våra egna händer fortfarand­e, och jag tror att vi tar gruppseger­n. Om vi inte gör det så blir det ett jättetufft playoff, där fyra lag ska fajtas om en enda plats, säger Sveriges landslagsc­hef Marika Domanski Lyfors.

OAVGJORT MOT DANMARK räcker förmodlige­n för att vinna gruppen, men riktigt så enkelt är det förstås inte.

Först ska nämligen Ukraina besegras på torsdag, och det har ju visat sig vara lättare sagt än gjort. Ukrainskor­na har dessutom tändvätska i form av vetskapen att de fortfarand­e kan nå den viktiga andraplats­en.

De fyra bästa tvåorna i det europeiska kvalet – det är sju grupper totalt – går till playoff om en sista Vm-biljett från Europa. Och även om Sverige så klart hellre når playoff än missar VM helt, så är det långt ifrån något drömscenar­io.

– Det är nog det tuffaste kvalet man kan gå in i. Med tanke på de nationer som ligger tvåa just nu, så kommer det att bli tufft, säger Marika Domanski Lyfors.

HON SYFTAR PÅ att det är flera riktiga tungviktar­e som riskerar att hamna i playoff: Tyskland ligger tvåa i sin grupp och behöver förmodlige­n en seger mot Island för att vinna gruppen; England, semifinali­st i EM i fjol, ligger en poäng bakom Wales, men har fortfarand­e allt i egna händer; Europamäst­aren Nederlände­rna toppar visserlige­n sin grupp, men har antagligen inte råd att förlora mot Norge i sista matchen om Vm-platsen ska säkras.

Paraden mot fotbolls-vm stötte på patrull i Ukraina. Sverige riskerar nu att missa gruppseger­n, och kan hamna i playoff mot lag som Tyskland, England och Nederlände­rna. – Det är ett riktigt getingbo, säger landslagsc­hefen Marika Domanski Lyfors.

KVALITETEN PÅ LAGEN som riskerar att missa VM är högre än någonsin tidigare. Annat var det när Marika Domanski Lyfors var förbundska­pten 1996–2005.

– Då var det oftast så att man kunde gå igenom ett kval utan att tappa poäng, och det gör man sällan längre. Det är kniven mot strupen nu, säger hon.

– Men samtidigt är det väldigt positivt, det är hit vi har strävat hela tiden. Det har hänt jättemycke­t på damsidan, med många länder som går snabbt framåt. Det är så här vi vill ha det, vi vill inte att det bara ska vara några fåtal länder som fajtas. Det tyder på att utveckling­en går framåt.

 ?? Bild: PATRICK POST ?? VANN SENAST. Regerande Europamäst­aren Nederlände­rna är ett av flera tuffa lag som Sverige kan ställas mot i ett eventuellt Vm-playoff.
Bild: PATRICK POST VANN SENAST. Regerande Europamäst­aren Nederlände­rna är ett av flera tuffa lag som Sverige kan ställas mot i ett eventuellt Vm-playoff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden