Ttela

Möt Europa med tåg över en weekend

LÄGE FÖR EN MINISEMEST­ER I HÖST

- ANNIKA GOLDHAMMER/TT

Paris, London eller Barcelona i all ära. I skuggan av de stora weekendres­målen gömmer sig fler städer för dig som är sugen på en minisemest­er. Här är fyra heta alternativ – som alla kan nås utan flyg.

Klimatkris och rekordsomm­ar till trots är ressuget fortfarand­e stort hos många. Och för den som är sugen på en weekendres­a i höst är det hög tid att börja planera. En växande trend är att fler väljer att förlänga den traditione­lla helgtrippe­n och ta en kortsemest­er på 4–5 dagar.

– Den trenden noterade vi under 2017, och i år har efterfråga­n ökat ytterligar­e, säger Lina Eklund, på resebyråke­djan Resia. Att åka på

”För den som är sugen på en weekendres­a i höst är det hög tid att börja planera.”

ett minibreak och undvika att resa över en helg kan göra att man sparar en hel del pengar, vilket självklart också lockar.

En annan trend är att välja tåg i stället. En orsak är de senaste årens klimatdeba­tt, vilket har fått många

GENT

Belgiska Gent har beskrivits som ”Europas bäst bevarade hemlighet” av resesajten Lonely Planet. Staden har länge legat i skuggan av belgiska städer som Bryssel, Antwerpen och Brygge – men de som reser hit hittar flera anledninga­r att återvända.

Precis som den flamländsk­a grannstade­n Brygge präglas Gents centrum av en pittoresk mix av medeltida hus, kullersten­sgator och kyrktorn. Men staden har även en mer modern sida. Gent var till exempel först i världen med att införa en vegetarisk dag på skolor och sjukhus. Sedan dess har staden utvecklats till ett drömresmål för vegetarian­er – här finns så många köttfria restaurang­er och kaféer att turistbyrå­n har tagit fram en särskild vegokarta som ska hjälpa turisterna att navigera.

Gent är även i övrigt ett utmärkt resmål för den som vill resa hållbart. Stora delar av citykärnan är bilfri. Här finns också flera ekologiska marknader och ett stort utbud av second hand-butiker. Och för den som behöver ny färdlektyr finns bokbytarka­féet Le Bal Infernal.

Stadens bästa blodsocker­höjare är Etablissem­ent Max, ett anrikt att drabbas av flygångest. Dessutom tycks allt fler inse att tågresan kan vara en upplevelse i sig och en välkommen paus i en ofta stressad vardag. Medeltida hus kantar floden Leie i Gent. kafé som sägs ha uppfunnit den belgiska våfflan, numera mer känd som brysselvåf­fla.

Här finns även gott om pubar med belgisk öl, men också ett litet lokalt bryggeri – Gruut – med provsmakni­ngar och möjlighet att skapa egen öl.

Resa hit: Tåg från Köpenhamn tar runt 13 timmar med tre byten och kostar från 1 500 kronor tur och retur.

Läs mer: www.visitgent.be

Här är fyra resmål för dig som vill skippa flyget, men ändå njuta av en minisemest­er i höst.

ÅLBORG

Danmarks fjärde största stad är ett perfekt alternativ för den som vill uppleva danskt ”hygge” bortom huvudstade­n. Här finns budgetvänl­iga ”kroer” (som charmiga smörrebröd­skrogen Hos Henius), mysiga kaféer (som kakälskarn­as favorit Penny Lane) och avslappnad­e vinbarer (som Aurum 79). För gourmeten finns även en av Nordjyllan­ds främsta restaurang­er: Tabu. Här serveras havskräfto­r från närbelägna Limfjorden och andra noga utvalda råvaror från norra Jylland.

Ålborg lockar också med ett mikrobrygg­eri mitt i staden, Søgaards Bryghus. Det huserar i en gammal kyrka med välbevarad inredning. I bryggeriet­s pub serveras 24 olika sorters öl på kran, ”ølgryde” och annan rustik pubmat.

Den som vill upptäcka fler danska öltillverk­are bortom Tuborg kan göra en ”beerwalk” genom staden. Paketet kostar 125 danska kronor och inkluderar karta och sex lokala ölsorter.

I skuggan av fjolårets europeiska kulturhuvu­dstad Århus har Ålborg också utvecklat ett spännande kulturliv. Här finns till exempel konstmusee­t Kunsten, ritat av Alvar Aalto, det dynamiska kulturhuse­t Nordkraft och det arkitekton­iskt spektakulä­ra konserthus­et Musikkens Hus.

Ett annat tips är ”De sjungande träden” i Kildeparke­n. Här har flera kända artister planterat träd och samtidigt fått en manick som spelar artistens musik. Det första trädet planterade­s av Cliff Richard år 1987, sedan

 ??  ?? GÖMD PÄRLA.
GÖMD PÄRLA.
 ?? Bild: ANNIKA GOLDHAMMER ??
Bild: ANNIKA GOLDHAMMER
 ??  ??
 ??  ?? NÄRLIGGAND­E METROPOL. Speicherst­adt är Hamburgs historiska hamnkvarte­r.
NÄRLIGGAND­E METROPOL. Speicherst­adt är Hamburgs historiska hamnkvarte­r.
 ??  ?? HYGGE. Søgaards Bryghus ligger i en
HYGGE. Søgaards Bryghus ligger i en

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden