Ttela

Hockey Trophy bättre än någonsin

- JOHANNA JOSEPHSSON 0520-42 27 46 johanna.josephsson@ttela.se

Tio lag, 27 matcher, tre dagar. I helgen arrangeras Europas största hockeyturn­ering för damer i Trollhätta­n. – En unik möjlighet, säger Hans Krokstrand, ordförande i THC:S cupkommitt­é.

Målet har varit detsamma redan från start – att locka lag från yppersta eliten. Sju år senare är Trollhätta­n Hockey Trophy Ladies Edition i mål.

När cupen drar igång på fredag är det nämligen med flera lag från SDHL på isen.

– Det ska bli jättehäfti­gt att det kommer så bra hockeyspel­are till Trollhätta­n. Det är unikt att vi lyckats samla så många lag på så hög nivå, säger Kent-arne Svensson, general manager i THC dam, som var den som startade cupen för sju år sedan, då under namnet Bus-cupen.

– MIN TANKE när jag startade cupen var att det skulle vara en mix mellan utveckling­s- och elitlag. Det för att det skulle finnas tydliga och bra målbilder för tjejerna, och för att de skulle få se sina förebilder på nära håll.

Bland Sdhl-lagen återfinns Brynäs, Djurgården, HV71 och Leksand. Även norska mästaren Stavanger elite samt deras finalmotst­åndare Vålerenga kommer till Trollhätta­n. Och så Malmö Redhawks, SDE, Hovås HC och Trollhätta­ns HC från division 1.

– Den här turneringe­n ligger innan serierna drar igång och är ett ypperligt träningsti­llfälle för lagen, säger Hans Krokstrand, ordförande i THC:S cupkommitt­é.

Lagen är uppdelade i två grupper, en elit- och en division 1-grupp, där alla möter varandra en gång. För THC:S del betyder det alltså matcher mot Malmö Redhawks, Hovås HC, SDE och norska Vålerenga.

– Vi vann förra året, men lagen i vår grupp är bättre i år. Malmö satsar hårt och Vålerenga är bra. Men vi vann mot Göteborg HC i söndags vilket visar att vi kan slå SDHL-LAG, så då ska vi nog kunna slå de här med, säger Kent-arne Svensson.

För THC Ladies är helgen ett viktigt tillfälle att spela ihop sig, då laget inte ses så ofta eftersom spelarna hör hemma i olika klubbar till vardags.

– Vi var i Rönnäng i helgen och hade en fantastisk helg med hård och intensiv träning. Det handlade om att få ihop laget och sätta ett enklare spelsystem. Med det upplägget vi har saknar vi träningsti­d på is tillsamman­s, så då är det viktigt att vår spelidé är enkel, förklarar Svensson.

EN EXTRA KRYDDA till turneringe­n är att Svenska ishockeyfö­rbundet, i samarbete med Internatio­nella ishockeyfö­rbundet, skickar internatio­nella domare.

– Åtta domare från Europa och fyra från Sverige flygs in till Trollhätta­n för att de ska få en chans att utvecklas. Det är ett unikt tillfälle att få så många matcher under en helg. Vi är jätteglada för det, säger Krokstrand.

Förutom hockeymatc­her anordnas det olika workshops under helgen. Bland annat om Fairpay och idrott på lika villkor. Turneringe­n avgörs 31 augusti till 2 september. Tio lag, fördelat på två grupper, deltar och totalt spelas 27 matcher. Grupp div 1: Trollhätta­ns HC Hovås HC Malmö Redhawks SDE Vålerenga

”Den här turneringe­n ligger innan serierna drar igång och är ett ypperligt träningsti­llfälle för lagen”

Grupp elit: Stavanger HV 71 Djurgården­s IF Leksands IF Brynäs IF

Trollhätta­ns HC:S matcher: Fredag

08.00 Thc-hovås HC 13.40 Vålerenga-thc Lördag

9.25 Thc-malmö Redhawks 17.55 Sde-trollhätta­ns HC

HANS KROKSTRAND THC:S cupkommitt­é

På söndag spelas finaler och placerings­matcher.

 ?? Bild: THOMAS EDERBY ?? REGERANDE MÄSTARE. THC Ladies (i grönt) har en vinst från förra året att försvara när Trollhätta­n Hockey Trophy Ladies Edition avgörs i helgen.
Bild: THOMAS EDERBY REGERANDE MÄSTARE. THC Ladies (i grönt) har en vinst från förra året att försvara när Trollhätta­n Hockey Trophy Ladies Edition avgörs i helgen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden