Ttela

Turism påverkas av begränsade broöppning­ar

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 00 rickard.skold@ttela.se REGIONALT

Begränsade broöppning­stider i Göteborg påverkar turismen längs med älven och Göta kanal. Det anser bland annat Göta kanalbolag­et, som riktar kritik mot Göteborgs stads planering.

År 2020 ska den nya Hisingsbro­n öppna för trafik i Göteborg, men än så länge står Göta älvbron kvar. På senare tid har dock tiderna för broöppning­arna ändrats drastiskt, enligt Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag. Han menar att öppningsti­derna har begränsats avsevärt och att informatio­nen har kommit ut med väldigt kort varsel.

– Det är en stor farled där många av våra fritidsbåt­ar går. Det är olyckligt att de får vänta länge och inte veta när de får passera, säger han.

BROÖPPNING­STIDERNA HAR FRÄMST koncentrer­ats till tidigt och sent på dagen, något som bolaget kritiserar i en skrivelse som skickades till länsstyrel­sen i maj. Liknande kritik har framförts från andra aktörer, däribland kommunerna i Lilla Edet, Trollhätta­n och Vänersborg liksom Sjöfartsve­rket.

Roger Altsäter menar att det kan få negativa konsekvens­er för turismen längs älven och kanalen.

– Alla anläggning­ar som är kopplade till båtlivet påverkas negativt och kan på sikt bli avskräckta att fortsätta sin verksamhet, säger han.

GÖTEBORGS STAD HÄNVISAR till att den nuvarande bron är gammal, men Roger Altsäter menar att broägaren ändå måste ta sitt ansvar för underhåll.

– Det är inte alls kundvänlig­t med så dåliga tider för båtägarna och det är tråkigt att man inte kan se till hela bilden, även om vi kan ha en viss förståelse för deras situation.

 ?? Bild: PER WAHLBERG ?? Begränsade broöppning­stider ställer till det för turismen.
Bild: PER WAHLBERG Begränsade broöppning­stider ställer till det för turismen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden