Ttela

Gunther (KD) talar ut efter sitt avhopp

POLITIK: HATMEJL OCH SMS EFTER AVSLÖJANDE­T

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

NYHETER: Penilla Gunther (KD) talar nu ut efter avslöjande­t om hennes felaktiga resor i riksdagens hyrbil. Det var som att leva i en torktumlar­e, man bara snurrar runt och kan inget göra.”

Stödet från partiledar­en Ebba Busch Thor uteblev efter Aftonblade­ts avslöjande. En hel del hatmejl, sms och andra meddelande nådde Penilla Gunther, trots att hon har valt att inte läsa allt på sociala medier.

– Jag var chockad och helt oförberedd.

Nu har Penilla Gunther beslutat att lämnat politiken bakom sig. Mäklaren har precis varit och värderat lägenheten i centrala Trollhätta­n. Varför väljer du att flytta från Trollhätta­n?

– Jag har ingen möjlighet att ha två lägenheter och det är lättare att få jobb i Stockholm. Då jag har suttit i näringsuts­kottet har jag en hel del kontakter. Jag har redan fått jobberbjud­ande men vill avvakta lite med vad jag vill göra.

Stämmer det att skattebeta­larna har stått för dina privata bilresor?

– Nej, jag tycker frågan är felställd. Tillsamman­s med riksdagsfö­rvaltninge­n har jag nu gått igenom de fyra senaste åren med hyrbilar. Jag har själv tagit upp två resor med hyrbil, där studiebesö­k blivit inställda men som jag ändå fått godkänt.

Hur lång tid tillbaka ligger dessa resor?

– En var för tre år sedan och den andra för en tid sedan. Jag tycker inte kontrollen är fel men jag tycker det skulle ha varit tydligare riktlinjer. Det är svårt när det inte finns och man ändå får höra att man bryter mot dem.

Du avslöjades genom att lägga ut inlägg på Facebook, ångrar du det?

– De som följer mitt Facebookfl­öde ser att jag har satt en ära i att vara transparen­t. Det känns märkligt att nu få det i ansiktet att man inte gjort rätt. Jag har själv kontaktat Skatteverk­et och frågat vilka regler som gäller, om man till exempel kan stanna till och besöka vänner med tjänstebil­en, och de har sagt att det är tillåtet.

Du har tidigare skyllt på att vara slarvig, när Skatteverk­et gav dig bakläxa november 2017. Är du slarvig?

– Nej, jag har inte varit slarvig med andra saker men tror att jag hinner mer än vad jag gör.

Varför tar du inte hjälp med att sköta administra­tionen med resor och avdrag?

– När det handlar om resor har vi ett resesystem som vi fyller i och med deklaratio­nen har jag en byrå som hjälper mig.

Hur tycker du stödet var från partiledni­ngen. Ebba Busch Thor stöttade Caoline Szyber för hennes privata hotellkost­nader, som avslöjades samma vecka, men inte dig?

– Tydligen är det helt olika bedömning av vad man gjort.

Du utmanade Ebba Busch Thor om partiledar­posten 2015, var det ett klokt beslut?

– Det ångrar jag inte. Det var viktigt att det fanns fyra kandidater med olika bakgrund.

Hur sammanhåll­et är Kristdemok­raterna, finns det någon splittring?

– I dag skulle jag inte säga att det är en splittring, men det finns olika inriktning­ar och åsikter som i alla andra partier. Men vi har kommit varandra närmare de senaste åren.

Tror du att avslöjande­t av dig påverkar valresulta­tet, lokalt och på ett nationellt plan?

– De som känner mig vet att det inte var min avsikt att göra något fel, så det hoppas jag att det inte gör.

Är det något du ångrar, som du skulle ha gjort annorlunda?

– Jag vet faktiskt inte. Utgångspun­kten har varit att göra ett så bra jobb som möjligt och nu har jag betalat tillbaka för de två resorna som var felaktiga.

Vad har du lärt dig av detta?

– Jag har lärt mig att om det händer något privat eller i jobbet så får man veta vems ens vänner är.

För två veckor sedan konfronter­ades Penilla Gunther (KD) med påståendet att hon kört privata resor i hyrbil bekostad av riksdagen. – Efter publicerin­gen kom drevet. Det var som att leva i en torktumlar­e, man bara snurrar runt och kan inget göra.

 ??  ??
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? FLYTTAR. Penilla Gunther har bestämt sig för att sälja sin lägenhet i Trollhätta­n och flytta till Stockholm.
Bild: STEFAN BENNHAGE FLYTTAR. Penilla Gunther har bestämt sig för att sälja sin lägenhet i Trollhätta­n och flytta till Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden