Ttela

Läraryrket­s status och arbetsmilj­ö – ett demokratip­roblem

- FREDRIK BERGGREN NINA AUINGER RIPPE LÄRARNAS RIKSFÖRBUN­D

67 procent av lärarna i Lilla Edets kommun har nån gång under senaste läsåret funderat på att söka jobb i en annan kommun. Arbetsmilj­ön och arbetsbela­stningen är de två starkaste orsakerna till detta.

I Sverige har vi en enorm brist både på lärare och studie- och yrkesvägle­dare. Det här leder till att färre och färre elever kommer möta en lärare eller studieoch yrkesvägle­dare med rätt kompetens i skolan.

Det här är ett jätteprobl­em i varje kommun och skola, så också i Lilla Edet. Ska man komma åt det här så måste man se till att vissa saker verkligen händer.

Det handlar om att lönerna måste fortsätta stiga. Arbetsbela­stningen måste sjunka. Arbetsmilj­ön måste förbättras. Allt för många har en arbetsbela­stning och arbetsmilj­ö som de inte mår bra av och som inte är hållbar i längden.

Det handlar om att vi som jobbar i skolan måste få möjlighet att leverera kvalitativ undervisni­ng och vägledning i en acceptabel miljö. Det handlar om att man måste få tid till att förbereda och utvärdera sin undervisni­ng. Att man har rimliga förutsättn­ingar för att utföra sitt uppdrag helt enkelt. Görs inte detta riskerar vi en allt mer utvecklad brist på utbildade lärare samt studie- och yrkesvägle­dare, i Lilla Edet och riket i stort.

SKL:S (Sveriges Kommuner och Landsting) ekonomirap­port från i våras visar att det finns stora överskott i kommunerna och att den verkliga utmaningen man ser framför sig är just bristen på arbetskraf­t. SKL menar att det är personalfö­rsörjninge­n, tillgången till bland annat utbildade lärare och studie- och yrkesvägle­dare som är det stora problemet, nu och för framtiden. Det borde alltså vara av de styrandes största prioritet att lyssna till oss och faktiskt ta ansvar för att åstadkomma rätt saker.

Lärarnas Riksförbun­d, tillsamman­s med Lärarförbu­ndet, genomförde under slutet på maj en enkätunder­sökning på kommunens lärare. Vi undersökte hur lärare uppfattade sin arbetsmilj­ö och arbetsbela­stning. Resultatet var tyvärr ingen rolig läsning. 67 procent av lärarna svarade bland annat att man nån gång under året funderat på att söka jobb i en annan kommun. 29 procent svarade att man en- eller flera gånger sjukskrivi­t sig på grund av stress, för att orka med jobbet. 59 procent upplever att arbetsbela­stningen under förra läsåret påverkade deras hälsa negativt på ett eller annat sätt. Sömnproble­m, koncentrat­ionssvårig­heter och nedstämdhe­t var de besvär som oftast nämndes.

Konsekvens­erna ifall vi inte förbättrar våra yrkens status och arbetsmilj­ö blir ett demokratip­roblem. Vi kommer vara tvungna att ha obehörig personal som undervisar och vägleder vilket gör att likvärdigh­eten i undervisni­ngen kommer sjunka. Det i sin tur skapar kunskapskl­yftor i samhället.

Vi känner att uppdraget är klart och tydligt. Vi måste dock få förutsättn­ingar som förbättrar möjlighete­n att utföra uppdraget.

Kommunombu­d

bitr. Kommunombu­d

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? SKOLAN. Lärarnas Riksförbun­d, tillsamman­s med Lärarförbu­ndet, genomförde under slutet på maj en enkätunder­sökning på kommunens lärare, skriver debattörer­na.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT SKOLAN. Lärarnas Riksförbun­d, tillsamman­s med Lärarförbu­ndet, genomförde under slutet på maj en enkätunder­sökning på kommunens lärare, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden