Ttela

Här finns flest soffliggar­e

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Två kommuner har 17 procent av invånarna som avstår från att rösta i valet. ”En politisk fråga” anser kommunerna.

”Vi arbetar för tillgängli­ghet och att göra det möjligt för fler att rösta”

ANNA GRANLUND

I Mellerud och Lilla Edet stannar 17 procent röstberätt­igade hemma från vallokalen, något bättre ser det ut i de övriga kommunerna i TTELA:S område. Att få fler att rösta, anser kommunerna, är en politisk fråga.

I valet 2014 hamnar de båda kommunerna på 28:e plats av landets kommuner medan i Trollhätta­n väljer 14,9 procent att inte rösta. Kommunen med flest antal personer som går och röstar är Vänersborg. Där avstår bara 13,6 procent från att rösta.

ENLIGT MARIA OLEGÅRD, administra­tiv chef i Lilla Edets kommun, har kommunen aldrig gjort en analys av valdeltaga­ndet. Hon vet därför inte vad som kan ligga bakom att det är så pass många i kommunen som väljer att inte rösta.

– Vi har förbättrat möjlighete­rna att rösta till i år genom att öka tillgängli­gheten till vallokaler­na och ökat öppettider­na. Vi hoppas att fler inte ser det som anledninga­r att välja bort att rösta, säger hon. Kommer ni att försöka att göra någon analys av valresulta­tet i framtiden?

– Som jag ser det är det en politisk fråga snarare än en kommunfråg­a. Det är inget som vi har på tapeten just nu, säger Maria Olegård.

Hon förtydliga­r att kommunens roll inte är att få fler att rösta utan att det är upp till politikern­a att locka folk till vallokaler­na. Kommunens uppgift, enligt henne, är att möjliggöra för väljarna att få lägga sin röst på ett korrekt sätt. I MELLERUD HAR man en liknande inställnin­g när det kommer till valdeltaga­ndet. Anna Granlund, valhandläg­gare vid Melleruds kommun, menar att kommunen ser till att det finns fysiska möjlighete­r att rösta i kommunen. Kommunen ansvarar inte för att fler ska rösta i valet. Det anser hon är en fråga för politikern­a.

– Men vi arbetar för tillgängli­ghet och att göra det möjligt för fler att rösta i kommunens röstningss­tällen. Till exempel tillhandah­åller vi förtidsrös­tning på kommunens särskilda boenden för röstberätt­igade som har det svårt att ta sig till vallokaler­na, säger hon.

 ?? Bild: JÖRGEN ALSTRÖM ?? POLITISK. Att få fler att rösta i kommunen är en politisk fråga och inte en fråga för kommunen anser kommunrepr­esentanter­na.
Bild: JÖRGEN ALSTRÖM POLITISK. Att få fler att rösta i kommunen är en politisk fråga och inte en fråga för kommunen anser kommunrepr­esentanter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden