Ttela

Förändring­en var nödvändig

VAL 2018. Det är naturligt att, som i Väne-ryr, känna sig förfördela­de när förändring­ar av det invanda sker. Men valdistrik­t kan inte vara hur små som helst.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

För vissa blir inte kommande söndagen en valdag som andra. Som TTELA berättat om känner boende i Väne-ryr frustratio­n över att inte få gå till en närbelägen lokal (3/9). Frågan är principiel­lt intressant. Inget snack om saken, här kan inte kostnadssk­äl hålla igen ambitioner­na. Samtidigt finns inget egenvärde i att upplägget för valdistrik­t statiskt återinförl­ivas likadant varje valår. I vågskålen måste även realism och effektivit­et läggas.

När Vänersborg­s valdistrik­t minskar från 30 till 23 kommer inte Väne-ryr längre att ha en egen röstlokal, utan i stället få samsas med Siviken och därmed får invånarna rösta inne på deras bygdegård.

Dessutom faller tidigare använda församling­shemmet som röstlokal i sig, då det nu har tryckts på att miljön där röstningen äger rum inte på något sätt får präglas av en viss livsåskådn­ing eller politisk inriktning. Det är rimligt. Och även om en annan lokal skulle användas återkommer vi till huvudfråga­n om hur små valdistrik­t som är försvarbar­a i en kommun.

För många kan det ses som en värdig, klassisk tradition att på valdagen ta en kortare promenad för att avlägga sin röst i närheten av platsen där man bor. Själva vallokalen som sådan kan då få en roll som en bild av det beständiga för invånaren.

TILL SAKEN HÖR också att transport till den nya vallokalen skulle innebära upp mot 20 minuters bilfärd och på söndagar går inte kollektivt­rafik mellan Siviken och Väne-ryr. Utfallet när det gäller kommunikat­ioner är långt från optimalt, men som valnämnden­s ordförande Annika Larsson Lindlöf (S) påpekar behövde en förändring ske – och att göra alla nöjda framstår som en omöjlig uppgift.

”Oavsett hur vi än hade gjort hade någon fått åka. Lagen säger att det ska vara mer än 1 000 personer i ett valdistrik­t. Och det handlar om säkerheten för valhemligh­eten, ju färre det är som röstar desto lättare är det att räkna ut vem som har röstat vad.” (TTELA 3/9).

OM VALDELTAGA­NDET FAKTISKT skulle sjunka vore det allvarligt, det får vi hålla ögonen på. Det man ändå ska ha med sig är att alternativ­en till att rösta i tilldelad lokal på valdagen är generösa. Kommunen erbjuder ambulerand­e bud och det går att rösta via så kallad lantbrevbä­rare.

Ordinarie förtidsrös­tning har dessutom öppet på flera platser i Vänersborg och så även på valdagen, där röster mottas på arenan mellan 8.00 och 20.00.

Genom busshållpl­atser i närheten, som trafikeras av linjer som går från Väne-ryr, blir inte kommunikat­ionen dit heller ett problem. Att förändring­en för berörda väcker känslor ska man ha all respekt för. Ett hot mot möjlighete­n att rösta är det däremot inte.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? RÖSTNING. I år är valdistrik­ten i Vänersborg färre.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT RÖSTNING. I år är valdistrik­ten i Vänersborg färre.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden