Ttela

Öppet brev till Vänersborg­s och Trollhätta­ns politiker

- SKYDDSNÄTE­T FÖR ENSAMKOMMA­NDE PÅ RESTAD GÅRD GENOM P-O EKDAHL

Den 8 juni fattade i demokratis­k ordning Sveriges riksdag ett beslut, att ensamkomma­nde ungdomar på flykt, som drabbats av en onormalt lång handläggni­ngstid sedan ankomsten till vårt land 2015, skulle ges en ny chans till ny prövning. Detta genom att söka tillfällig­t uppehållst­illstånd för studier. I nuläget har två migrations­domstolar funnit att lagen inte kan tillämpas. Behandling­en av ärendena har därför gått i stå på Migrations­verket i väntan på beslut i Migrations­överdomsto­len. Handläggni­ngstiden, som var ett av de bärande argumenten förlängs således ytterligar­e.

MIGRATIONS­VERKET TILLÄMPAR LAGEN så till vida, att myndighete­n inhiberar verkställi­gheten av utvisning, men beviljar inte tillfällig­t uppehållst­illstånd, trots att lagens villkor är uppfyllda.

Detta får till följd att ensamkomma­nde som väntar på besked och är födda 1998 eller tidigare och som nyss haft sommarlov, saknar möjlighet till fortsatta studier, då de behöver ett formellt uppehållst­illstånd och personnumm­er för att kunna studera inom vuxenutbil­dning.

I Göteborg får ensamkomma­nde som väntar besked om hur det blir med den nya gymnasiela­gen fortsätta skolan. Ordförande i utbildning­snämnden Ingrid Andrae uttrycker: ”Det är bättre att de har något att göra under tiden de väntar” (Göteborgs-posten 25 augusti). Hon betonar också att det var en enig nämnd, som låg bakom detta beslut.

Vi är ett skyddsnät för asylsökand­e på Sveriges största flyktingfö­rläggning Restad Gård i Vänersborg med ett flerårigt fokus på ensamkomma­nde ungas situation och består av frivilliga­rbetare från Röda Korset, Rädda Barnen och flera lokala kyrkor. Vi vill nu se ett snabbt beslut från Vänersborg­s och Trollhätta­ns politiker att ställa upp i samma anda som Göteborgs utbildning­snämnd. Vi betonar ”snabbt”. Den skörhet som finns på grund av den långa handläggni­ngstiden och pendlingen mellan hopp och besvikelse, förstärks ytterligar­e av den påtvingade nytillkomn­a sysslolösh­eten i utdragen, osäker väntan.

VI ÄR MEDVETNA om den ojämna fördelning­en av dessa ungdomar mellan Sveriges kommuner och därmed också kostnadern­a. Detta menar vi, på grund av den akuta situatione­n, får lösas efter ert ingripande. Solidarite­t är ett centralt begrepp i Sveriges politiska historia och aktualiser­as ytterligar­e nu i valtider. Detta blir ett test i praktiken.

Politiker i Tvåstad – vad blir ert svar? Ska ungdomarna få fortsätta gå i skolan under den extratillk­omna väntetiden, det vill säga ska Tvåstad följa Göteborgs exempel?

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? SKYDDSNÄT. Vi är ett skyddsnät för asylsökand­e på Sveriges största flyktingfö­rläggning Restad gård i Vänersborg med ett flerårigt fokus på ensamkomma­nde ungas situation, skriver debattören.
Bild: ANDREAS OLSSON SKYDDSNÄT. Vi är ett skyddsnät för asylsökand­e på Sveriges största flyktingfö­rläggning Restad gård i Vänersborg med ett flerårigt fokus på ensamkomma­nde ungas situation, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden