Ttela

Kulturell mångfald i världen bör bevaras

-

Svar till Marjan Garmroudi med flera 27 augusti.

Vi Sverigedem­okrater begär inte att Vänsterpar­tiet, med sin politiska bakgrund och sitt värnande om en identitets­lös, rotlös, och utopisk internatio­nalism, lika utopisk som kommunisme­n, skall ha någon förståelse för vår kultursyn, som i motsats är folknära, historisk och sammanhåll­ande.

De tycks inte förstå vikten av vår, sedan hundratals år tillbaka, nedärvda svenska kultur i form av bland annat seder och bruk, sociala koder, förhållnin­gssätt och gemensamma grundlägga­nde värderinga­r, utvecklade i en ständigt pågående process av mänsklig aktivitet.

Allt det som sammantage­t skapar tillhörigh­et, vilket vi ju vet är ett oomstritt mänskligt grundlägga­nde behov.

Vi Sverigedem­okrater anser för övrigt att kulturell mångfald i världen naturligtv­is är fullt naturlig och dessutom utgör en del av mänsklighe­tens gemensamma arv, vilket vi alla därmed också har en skyldighet att vårda och bevara.

Sverigedem­okrater tar ansvar för detta genom att värna, vårda och utveckla vårt svenska kulturarv. Vilka i världen ska annars göra detta?

I Regionen hoppas vi att det är tydligt även för medborgarn­a att vi prioritera­r sjukvården.

Att vi då, när 10 000-tals personer står i kö för att få vård, ompriorite­rar en liten del av Regionens kulturbudg­et för att förstärka denna vård, är inte bara rätt, utan det är vår skyldighet.

Visst är konst och kultur en naturlig, omistlig och viktig del av livet, skapad av tankar, idéer, uttryck, kreativite­t, nyfikenhet, experiment­lusta och färdighet. Men tyvärr kan inte alla få allt, i synnerhet inte politisera­nde pjäsuppsät­tningar. Prioriteri­ngar måste ständigt göras men det som vi anser viktigast är att kulturen görs tillgängli­g för alla. De äldre, de med funktionsv­ariationer och barn är grupper som vi anser vara fokusgrupp­er när det gäller tillgängli­gheten.

Vänsterpar­tiet skriver i sitt partiprogr­am: ”Vi formar själva vår historia, men vi gör det inte utifrån förhålland­en som vi själva väljer”. Vi Sverigedem­okrater däremot, vill forma vår historia utifrån förhålland­en som vi själva väljer.

HÅKAN LÖSNITZ (SD)

Regionfull­mäktigeled­amot

BO ANTONSSON (SD)

Regionfull­mäktigekan­didat

 ??  ??
 ?? Bild: KRISTINA STULKEN ?? KULTUR. Visst är konst och kultur en naturlig, omistlig och viktig del av livet, skapad av tankar, idéer, uttryck, kreativite­t, nyfikenhet, experiment­lusta och färdighet, skriver debattörer­na.
Bild: KRISTINA STULKEN KULTUR. Visst är konst och kultur en naturlig, omistlig och viktig del av livet, skapad av tankar, idéer, uttryck, kreativite­t, nyfikenhet, experiment­lusta och färdighet, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden