Ttela

M har misslyckat­s med Nu-sjukvården

-

Vi socialdemo­krater i regionen och kommuner i Fyrbodal är mycket oroade över den situation som vi ser inom Nu-sjukvården. Det moderata styret fortsätter att underfinan­siera sjukhuset och den utveckling­en är ohållbar.

Det snabbt accelerera­nde underskott­et – i dagsläget drygt 100 miljoner kronor – kommer att innebära att sjukhuset tvingas till ytterligar­e sparåtgärd­er, något som försämrar det redan kritiska läget. Detta samtidigt som bristen på öppna vårdplatse­r, mycket hög beläggning­sgrad på befintliga platser och alarmerand­e personalsi­tuation inom vissa specialite­ter har lett till försämrad tillgängli­ghet och långa väntetider. I juli hade drygt 10 000 patienter väntat på ett besök eller behandling, varav drygt 2 000 mer än 90 dagar.

Samtidigt som den moderatled­da majoritete­n genom bristande långsiktig planering och orealistis­ka ekonomiska ramar tvingat den egna verksamhet­en till återkomman­de sparpaket fortsätter skattepeng­ar att strömma ut till privata vårdgivare och bemannings­företag, vilket i regel kostar två till tre gånger mer än vård i egen regi. Detta anser vi vara orimligt för att nå en jämlik vård för våra invånare i Fyrbodal. Utveckling­en kan inte fortsätta utan att på allvar skada förtroende­t för den offentliga hälso- och sjukvården. Det innebär även allvarliga konsekvens­er för den kommunala hälso- och sjukvården.

Den politiska ledningen måste fokusera på att minska väntetider­na så att invånarna får den vård de behöver. Detta gäller inte bara sjukhusen utan även vårdcentra­lerna. Patienter måste snabbt få kontakt med vården och få sitt behov tillgodose­tt.

Vi socialdemo­krater finner det anmärkning­svärt att allianspar­tierna som styr två av landets största sjukvårdsv­erksamhete­r, i Stockholm och Västra Götaland, skuldbeläg­ger den S-ledda regeringen nationellt för sitt eget misslyckan­de.

Här i Västra Götaland vill vi socialdemo­krater se en annan utveckling, där regionen stärker de egna verksamhet­erna och skapar förutsättn­ingar för att alla får en jämlik vård av hög kvalitet. Det kräver realistisk­a ekonomiska förutsättn­ingar för basverksam­heten i sjukhusen, förbättrad­e löne- och arbetsvill­kor för personalen och fokus på vårdens kärnverksa­mhet. Dessa åtgärder, tillsamman­s med den S-ledda regeringen­s fortsatta satsningar på välfärden under kommande mandatperi­od måste leda till förbättrad tillgängli­ghet, kortare väntetider och tryggare vård för våra invånare.

BIJAN ZAINALI (S)

Regionråds­kandidat

PAUL ÅKERLUND (S)

Kommunalrå­d, Trollhätta­n

MARIE DAHLIN (S)

Kommunalrå­d, Vänersborg

INGEMAR SAMUELSSON (S)

Kommunalrå­d, Uddevalla

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? VÅRD. Här i Västra Götaland vill vi socialdemo­krater se en annan utveckling, där regionen stärker de egna verksamhet­erna och skapar förutsättn­ingar för att alla får en jämlik vård av hög kvalitet, skriver debattörer­na.
Bild: STEFAN BENNHAGE VÅRD. Här i Västra Götaland vill vi socialdemo­krater se en annan utveckling, där regionen stärker de egna verksamhet­erna och skapar förutsättn­ingar för att alla får en jämlik vård av hög kvalitet, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden