Ttela

Fler ungdomar i Lilla Edet ska vara aktiva

- LILLA EDET JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Det pågår flera projekt med att få fler ungdomar aktiva i Lilla Edets kommun. Ungdomsväg­ledare Teres Linchausen arbetar för att samtliga elever ska fortsätta till gymnasiet och fullfölja sina studier. Ett annat exempel är en idrottsför­eningen som har fördubblat antalet aktiva medlemmar.

IK Bergaström har sedan några år breddat sin verksamhet, från att ha varit en friidrotts­klubb, till att ha startat upp en fritidsgår­d, ordnat en kickbikera­mp och startat ett gym med fokus på unga och äldre. Nästa projekt är att ta över bangolfanl­äggningen.

– Vi öppnade fritidsgår­den sommaren 2015. Nu lämnar vi över den till kommunal regi, vilket vi är stolta över, säger Richard Cander, ordförande i IK Bergaström.

Han ser att satsningen på att bredda verksamhet­en har burit frukt på flera plan.

– Vi har fördubblat medlemsant­alet till 450 och är i dag även arbetsgiva­re, med fem anställda.

DE ANSTÄLLDA HAR främst drivit fritidsgår­den. Föreningen­s mål är att få fler ungdomar aktiva.

– Ofta är det samma ungdomar som är väldigt aktiva i verksamhet, aktiva i musikskola­n och är duktiga i skolan. Vi vill få med även de som inte är så aktiva.

– En lycklig fritid innebär oftast en lycklig skola, säger Teres Linchausen, ungdomsväg­ledare och gymnasiean­svarig Lilla Edets kommun.

Hon har arbetat flera år med ungdomar i kommunen.

– Numera är jag och träffar elever redan i årskurs 9. Även de som går på Nya Skolan. Det är ett förebyggan­de arbete och jag ber eleverna lägga in mitt mobilnumme­r i sin kontaktlis­ta och de får ringa när de vill. Dessutom har jag drop in på tisdagseft­ermiddagen så att jag kan fånga upp ungdomarna.

DET HANDLAR OM att elever får en trygg övergång mellan grundskola och gymnasiesk­ola. För de flesta eleverna är det inte så stort, medan andra kan behöva en hel del hjälp. Det är där Teres Linchausen kommer in. Kommunerna har ansvaret genom aktivitets­ansvarighe­tslagen.

Några få ungdomar har fastnat hemma och har problem att ta sig hemifrån. För dessa ungdomar börjar arbetet med ett hembesök, för att kanske sedan fortsätta med ett studiebesö­k på skolan, tillsamman­s med Teres. För varje elev gäller olika individuel­la lösningar utefter vad behoven är.

– Det är viktigt att kombinera praktik med studier för dem som inte har godkända betyg från årskurs 9.

Orsaken till att IK Bergaström startade en fritidsgår­d var att det var många inaktiva ungdomar i kommunen. De har redan från början satt upp regler om att ingen får vara påverkad av alkohol eller narkotika.

I BÖRJAN SKICKADES några hem och socialtjän­sten kontaktade­s, och det fanns en oro att dessa ungdomar inte skulle återkomma, men så var inte fallet.

– Här fanns regler och de sökte sig tillbaka och kom stolta och visade att de var nyktra, säger Richard Cander.

– Det är svårt att hjälpa dem som inte vill ha hjälp och vi har ungdomar med missbruk. Då är det också viktigt att komma in tidigt med olika insatser, säger Teres Linchausen.

Hon är överens med Richard Cander att det är viktigt att tidigt fånga upp de ungdomar som har problem att klara skolan och att en meningsful­l fritid är viktig.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? UNGDOMSGÅR­D. Teres Linchausen och Richard Cander jobbar båda mycket med ungdomar.
Bild: ANDREAS OLSSON UNGDOMSGÅR­D. Teres Linchausen och Richard Cander jobbar båda mycket med ungdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden