Ttela

”Mellerud är en bra plats på jorden”

- ANNIE GRANZELL 0521-57 59 09 annie.granzell@ttela.se

”Jag är trött på attityden här” IDA FLODIN-UGGLA Mellerudsb­o

– Vi måste jobba med det vi har. Vi kan aldrig erbjuda det en storstad kan men vi kan erbjuda mycket annat, säger Glenn Nordling som är folkhälsos­trateg i Mellerud. Han ser flera utmaningar som mindre orter, så som Mellerud och Lilla Edet, brottas med för att få unga människor att trivas, bo kvar och flytta tillbaka.

I fjol flyttade 182 unga människor i åldrarna 15–24 år ifrån Mellerud medan 151 unga flyttade in till kommunen. Det var alltså fler som valde att lämna än som flyttade in.

– Jag tycker att det är naturligt att unga vill röra på sig och se något annat när de har slutat skolan. Men minnet av hemkommune­n, som Mellerud eller Lilla Edet, måste vara så pass bra så att de kan tänka sig att flytta tillbaka senare i livet. Där står vi inför en stor utmaning, vi måste skapa en kommun där barnen och ungdomarna får gå i en bra förskola, en bra skola, hittar meningsful­la fritidssys­selsättnin­gar och där vi ger en bra kommunal service. Mellerud är en fantastisk kommun att bo i, men vi kan alltid bli bättre för våra unga, säger Glenn Nordling.

Han menar att det finns problem som måste lösas.

– Jag tänker framför allt på ungas psykiska ohälsa. Och det är ett problem över hela landet.

HÄR FÅR HAN medhåll av Johanna Topp som är coach på Melleruds Arbetsmark­nadsenhet.

– Det finns en stor psykisk ohälsa hos många unga som de måste få bukt med innan de kan börja tänka på jobb. Jag har jobbat med det här i tio år och med ungdomar i fem år och upplever att det är ett för högt tempo i samhället. Stressen och pressen är hög och kraven från skolan är stora, säger hon.

Glenn Nordling önskar en ungdomscen­tral i Mellerud dit ungdomar kan vända sig.

– Där ska ungdomarna känna sig trygga och säkra, känna att någon vuxen lyssnar på dem, någon de kan vända sig till när de behöver hjälp. Det ska vara en väg in och sedan ska kommunen sköta resten med hjälp till i olika instanser. De unga ska inte behöva springa till flera olika ställen. Hur olika verksamhet­er samverkar kring målgruppen unga är väldigt viktigt.

GLENN NORDLING TROR också att Mellerud måste lyfta fram alla fördelar som kommunen har.

– Du kan bo i Mellerud och jobba i Göteborg, det tar runt timmen att pendla med tåget. Vi har en otroligt vacker miljö med närheten till både Kroppefjäl­l och Vänern. Boendekost­naderna är låga, här kan du få ett jättebra boende till samma kostnad som ett dörrhandta­g i Göteborg. Vi måste också komma ihåg att alla inte vill bo i en storstad och vi kan inte heller erbjuda det, men vi kan erbjuda mycket annat. Det måste vi lyfta fram och jobba med. Mellerud är banne mig en bra plats på jorden där man kan leva ett bra liv.

UTANFÖR RÅDASKOLAN I Mellerud sitter Karolina Wessman, Sindre Skansen, Ida Flodin-uggla och Bernodus Ódinn Hilmarsson. Diskussion­en handlar om huruvida Mellerud är en bra uppväxtkom­mun.

– När jag tänker tillbaka på min uppväxt här så var den jättetrygg. Jag tror att det spelar stor roll i framtiden, om man kan tänka sig att bo här med sina egna barn. Men för att locka barnfamilj­er så behöver kommunen satsa på att bygga en bra skolverksa­mhet, säger Karolina.

Ida vill flytta från orten så snart hon kan.

– Jag tror att de flesta unga vill resa och se sig omkring i världen, det är svårt att tvinga folk att stanna kvar. Jag vill bara bli klar med skolan så jag kan flytta härifrån. Men jag kan nog tänka mig att bo här i framtiden om det finns bra boenden och möjlighete­r att pendla. Det är nog det politikern­a borde satsa på, arbeta för bättre möjlighete­r att pendla och skapa bra attraktiva bostäder. Jag vill bli jurist och jobbmöjlig­heterna inom det yrket är begränsade här i Mellerud, säger hon.

TJEJERNA ÄR ENGAGERADE i kommunens Ungdomsråd som lyfter aktuella ungdomsfrå­gor till politikern­a i kommunen. De ligger bakom arrangeman­g som Mellerud Pride.

– Men jag är trött på attityden här. Har jag en t-shirt med texten feminist eller pratar om hbtqperson­ers rättighete­r så blir jag alltid ifrågasatt. Så är det inte i en storstad. Attityden behöver förändras anser jag, säger Ida.

 ?? Bild: ANNIE GRANZELL ?? ENGAGERADE. Karolina Wessman, Sindre Skansen, Ida Flodin-uggla och Bernodus Òdinn Hilmarsson tycker både bra och mindre bra om Mellerud.
Bild: ANNIE GRANZELL ENGAGERADE. Karolina Wessman, Sindre Skansen, Ida Flodin-uggla och Bernodus Òdinn Hilmarsson tycker både bra och mindre bra om Mellerud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden