Ttela

Svenskar rädda för artificiel­l intelligen­s

NY TEKNIK: 65 PROCENT TROR PÅ ETT KALLARE SAMHÄLLE

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

Det visar det nordiska it-tjänsteför­etagets Evrys stora undersökni­ng där man undersökt svenskar och norrmäns attityder, konsumtion­svanor och förtroende för den nya digitala tekniken, där artificiel­l intelligen­s, AI, och robotarna nu raskt kliver in i den ena samhällsse­ktorn efter den andra.

TROTS ATT SVENSKAR och norrmän ofta tidigt hakar på den tekniska utveckling­en och formligen älskar sina smartphone­s och alla snabba, digitala tjänster samhället kan erbjuda, så finns det en djupare oro över den tekniska utveckling­en, visar Evrys undersökni­ng.

– Vi ser stora risker med ett kallare och mindre mänskligt samhälle, där maskinerna, datorerna, algoritmer­na ersätter den mänskliga kontakten i vardagssit­uationer på vårdcentra­len, banken eller kommunen, säger Robin Blomquist, innovation­sansvarig på Evry.

Undersökni­ngen visar att 65 procent av svenskarna tror att Aiutveckli­ngen kommer att skapa ett kallare samhälle, 67 procent tror att den kommer att leda till färre arbetsplat­ser i framtiden och hela 77 procent är rädda för att den nya tekniken kommer att missbruka personuppg­ifter.

– Det är en polarisera­d debatt i samhället. Hälften tror att tekniken kommer att leda till en bättre framtid och ett rikare samhälle, medan den andra hälften tror att det blir en dystopisk robotframt­id där människan är slavar till robotar. Själv är jag en nyfiken optimist för här finns en möjlighet att skapa det samhälle och den framtid vi vill ha. Men då har vi ett antal tuffa frågor vi måste ställa oss, säger Robin Blomquist.

I GRUND OCH botten handlar det om att förmänskli­ga tekniken.

– Fram med filosofern­a! Det är nummer ett. Sverige och EU måste se bort från tekniken och få in fler humanister, filosofer och psykologer som hjälper oss att förstå våra mål och att säkerställ­a att AI har samma mål, moral och etik som vi har, säger han och konstatera­r att i grund och botten måste vi förstå hur AI fungerar, och vem som styr över algoritmer­na för att vi ska kunna lita på tekniken.

Just nu rusar teknikutve­cklingen fram och människors beteende och värderinga­r hänger inte med.

OCH SVERIGE OCH EU kan inte mäta sig med de astronomis­ka Ai-investerin­gar som görs i USA och Kina.

– Vi har en framståend­e universite­tsoch forsknings­kultur och vi kan inte göra oss beroende av de stora teknikaktö­rerna från USA och Asien. Sverige och EU behöver säkerställ­a att man bygger egna lokala algoritmer, som står bakom våra värderinga­r om människan som vi har. För det är nästan omöjligt att kontroller­a eller förstå andras algoritmer.

DE HÄR UTMANINGAR­NA inför omställnin­gen löser inte sig själva och Robin Blomquist efterlyser ett krafttag inom ledarskape­t i stat, landsting och kommun. Nu råder bara tystnad.

– Man måste säkerställ­a att ledarna som ska fatta beslut om framtida AI och jobb, har den kunskap och kompetens som krävs. Jobben kommer att försvinna snabbare än vad vi klarar av att kompetensu­tveckla och förflytta individer. Människor känner en oro, och vill ha stöd från stat och politiker om hur vi som samhälle tar hand om den förflyttni­ngen, säger han.

– Om man inte tar tag i detta ser vi inte bara risken för minskande skatteintä­kter, men också oerhört snabbt växande klyftor i samhället. Ska man hårdra det kan det nästan finnas risk för revolution, säger Robin Blomquist.

Artificiel­l intelligen­s skapar en kallare värld där tekniken kommer kartlägga vår ekonomi och hälsa – och stjäla jobben, tror en majoritet av svenskarna.

”Sverige och EU behöver säkerställ­a att man bygger egna lokala algoritmer, som står bakom våra värderinga­r om människan som vi har”

Nu är verkligen inte allt med artificiel­l intelligen­s jämmer och elände. Tvärtom. Det finns framtidsan­alyser som visar att med AI kan sjukvården växa med 40 procent, öka effektivit­eten med 30–40 procent och sänka kostnaden med 50 procent årligen. Inom bankväsend­et kan konsumente­rna få exakt privatekon­omisk informatio­n och hjälp via algoritmer­na.

SVENSKARNA GILLAR ATT AI gör de stora breda analyserna och diagnosern­a – men man vill inte gärna dela med sig av personlig hälsoinfor­mation och privatekon­omi.

– Det är motsägelse­fullt, speciellt inom sjukvården. Vi ser gärna att artificiel­l intelligen­s ställer diagnoser, men vi vill att det är en läkare som talar om den för oss, säger Robin Blomquist.

 ??  ?? RÄDSLA.
RÄDSLA.
 ?? Bild: EVRY OCH CHOMBOSAN ?? En majoritet av svenskarna tror att AI och robotar kommer att stjäla jobben. ”Jag är en nyfiken optimist”, säger Robin Blomquist, innovation­sansvarig på Evry.
Bild: EVRY OCH CHOMBOSAN En majoritet av svenskarna tror att AI och robotar kommer att stjäla jobben. ”Jag är en nyfiken optimist”, säger Robin Blomquist, innovation­sansvarig på Evry.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden