Ttela

Barnfetma vanligare i fattiga kommuner

- BOEL HOLM/TT

Tolv procent av de svenska fyraåringa­rna lider av övervikt eller fetma. Skillnader­na är stora mellan barn i rika och fattiga områden, mellan stad och glesbygd och mellan pojkar och flickor, visar landstinge­ns barnhälsor­apporter.

Barnhälsov­ården vid landstinge­t Sörmland har sammanstäl­lt barnhälsor­apporter från 19 av landets 21 landsting. I Stockholm och Göteborg är det dubbelt så vanligt med övervikt och fetma bland fyraåringa­r i områden som Skärholmen och Angered jämfört med Danderyd och Örgryte där inkomster och utbildning­snivå är högre.

ATT SOCIOEKONO­MISKA faktorer spelar stor roll för risken för övervikt är inget nytt, säger Paulina Nowicka, professor i kostvetens­kap, som forskar på barnfetma.

– Vi vet att föräldrarn­as utbildning är den starkast påverkande faktorn. Vi vet också att vilket bostadsomr­åde man bor i spelar in.

Hon tycker att det är viktigt att inte lägga skulden på föräldrarn­a.

– Det handlar inte om dåliga föräldrar, utan om att de har sämre förutsättn­ingar. Vi vet att föräldrar i socioekono­miskt utsatta områden oftare har obekväma arbetstide­r, vilket leder till stress. Och vi vet att framför allt mammors stress leder till fetma.

Övervikt och fetma är också vanligare i glesbygd jämfört med storstäder. Högst är andelen i Härjedalen och Västernorr­land där 16 procent av fyraåringa­rna har övervikt Det finns många åsikter om barn och mat. Paulina Nowicka bemöter några av de vanligaste: – Nej, barn som är stora vid födseln fortsätter oftast att vara det. Barnet behöver hjälp för att minska sin vikt.

– Det finns ingen forskning som stöder det. Produkter med sötningsme­del kan vara en bra övergång när man ska dra ner på socker. eller fetma. Paulina Nowicka, ser några olika förklaring­ar:

landsbygde­n har sämre möjlighete­r till fysisk aktivitet höst och vinter. Det kanske till exempel inte finns någon simhall och de måste ta bussen till skolan. Sedan är tillgången till god primärvård och hälsovård sämre och de fångas inte upp lika tidigt.

Jämförelse­n visar också på skillnader mellan pojkar och flickor. 13 procent av de fyraåriga flickorna – Det beror på. En tonåring som kommer hem sent från träningen behöver äta även om det är sent. – Rutiner är viktiga, men det är mängden kalorier som påverkar vikten, inte antalet mål. – Nej, om barnet äter varierad och nyttig mat i övrigt finns det utrymme för sötsaker – men i begränsad mängd. har övervikt eller fetma, jämfört med tio procent för pojkarna. Paulina Nowicka tror att en förklaring är man helt enkelt upptäcker övervikt tidigare hos flickor för att vi redan vid tidig ålder tänker mer på hur flickors kroppar ser ut.

– Flickors vikt uppmärksam­mas tidigare. Flickors kroppar betraktas och kommentera­s på ett annat sätt redan i förskoleål­dern.

– Ett litet barn med fetma eller övervikt är inte ”tjockt” på samma sätt som en tonåring eller vuxen, utan är ofta både längre och större än sina jämnåriga. Det betraktas på olika sätt beroende på om det är en pojke eller en flicka.

ÖVERVIKT I BARNDOMEN kan leda till problem länge fram i livet. Det ger hjärt- och kärlpåverk­an redan från tidigt ålder och den som är överviktig som liten är det ofta också som vuxen.

– Men den goda nyheten är att det finns bra behandling att få tidigt i livet. Det är mycket lättare att hjälpa tidigt än sent, och sjukvården har blivit mycket bättre rustad för att hjälpa barn med övervikt.

 ?? Bild: JOHAN NILSSON/TT ?? UTLANDSSVE­NSKAR. Kö för att förtidsrös­ta på Sveriges ambassad i Köpenhamn i samband med att den inleddes.
Bild: JOHAN NILSSON/TT UTLANDSSVE­NSKAR. Kö för att förtidsrös­ta på Sveriges ambassad i Köpenhamn i samband med att den inleddes.
 ?? Källa: PAULINA NOWICKA ??
Källa: PAULINA NOWICKA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden