Ttela

Utlandssve­nskar får skral valuppvakt­ning

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Valmateria­l skickas till Medelhavet­s svensktäta områden, och partiledar­brev dimper ner i utlandssve­nskars brevlådor. Utlandssve­nskar har potential att skicka hem minst 167 244 viktiga röster – men bland väljare och organisati­onen Svenskar i världen önskas mer intresse från partierna.

Valsedlar ligger framdukade på ett bord i den vitmålade ambassaden. Utlandssve­nsken Martin Henriksson står redo innan dörrarna öppnar, en kvart senare har två personer röstat och timmen efter är det kö för att lämna valsedeln.

– Jag tycker att det har varit dålig uppmärksam­het från partierna, det är från eget håll man får söka informatio­n. Det enda jag fått är ett brev från Moderatern­a, jag förstår inte varför inte fler skickat, säger han.

Här har svenskarna inte så långt hem, bara en bro bort ligger Malmö. – När man sitter och läser om partiernas politik är det svårt att se hur allt berör mig som utlandssve­nsk. Informatio­nen kommer inte kastad i ansiktet som i andra frågor i valet, säger Ronja Borg Larsen och nämner gränsfråga­n som viktig.

Moderatern­a blev största partiet bland röstande utlandssve­nskar vid förra riksdagsva­let. Och i år får de alltså ett brev med valsedlar från partiet, ett brev som flera väljare i Köpenhamn beskriver som den hittills enda personliga uppvaktnin­gen från andra sidan sundet.

Något särskilt kampanjand­e för utlandssve­nskar blir det inte för Socialdemo­kraterna.

Centerpart­iet har lanserat en speciell kampanj – bland annat med en video där partiledar­en Annie Lööf pratar direkt till dessa.

Med hjälp av lokala valarbetar­e i utlandet försöker Sverigedem­okraterna nå ut med valpaket till områden med många svenskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden