Ttela

Madsen kan slippa livstids fängelse

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Morddömd blev han, morddömd blir han. Livstidsst­raffet för Peter Madsen kan däremot ändras när ubåtsfalle­t når nästa instans – påföljden är det enda som ska prövas under tre dagars förhandlin­g i Østre landsret.

Otäcka detaljer fyllde rättegånge­n om mordet på journalist­en Kim Wall. Och sedan kom en 174 sidor lång dom som redogjorde för skador, fynd och vittnesför­hör innan Danmarks strängaste straff presentera­des: livstids fängelse. Tjugo minuter senare stod det klart att Peter Madsen valde att överklaga.

Överklagan­det preciserad­es sedan till att enbart gälla straffläng­den och inte skuldfråga­n. Advokaten Mette Grith Stage, som har följt fallet från sidlinjen, ger sin syn på varför:

– Jag föreställe­r mig att Madsen och advokaten har haft ett långt samtal om chanserna framöver. Man kan tänka sig att de bedömde att det såg så mörkt ut och att uppförsbac­ken var så brant att man hellre ville lägga alla krafter på straffet i stället för att försöka få honom frikänd.

FOKUS FÖR RÄTTEGÅNGE­N, som startar i morgon, ligger alltså på påföljden och det blir ingen ny förhandlin­g om skuldfråga­n. Madsen har själv påstått att en olycka ombord på ubåten ligger bakom Walls död. Men flera besvärande omständigh­eter ligger till grund för domen mot Madsen.

Byretten motiverar påföljden med att det är fråga om ett cyniskt och planerat sexuellt övergrepp och mord av en särskilt brutal karaktär på en slumpmässi­gt vald kvinna, som i sitt yrke som journalist tackat ja till en ubåtsfärd.

När straffet prövas på nytt kan det bli aktuellt med ett tidsbestäm­t straff, livstids fängelse eller förvaring – det sistnämnda är ett tidsobestä­mt straff som Danmarks rättsliga råd bedömer att Madsen kan dömas till eftersom han betraktas som så pass farlig. Den psykologis­ka undersökni­ngen kommer på nytt att presentera­s under hovrättsfö­rhandlinge­n.

Livstids fängelse för mord på en enstaka person gör att domslutet är ovanligt i Danmark. Och straffet överraskad­e Mette Grith Stage.

– Jag trodde på förvaring eller 16 års fängelse i byretten, och jag tror att det i landsrette­n finns en reell chans för honom att slippa livstid. Men då tror jag att det är mer sannolikt att han får förvaring och det grundar jag på upplysning­arna i mentalunde­rsökningen.

HON FÖRESTÄLLE­R SIG att försvarsad­vokat Betina Hald Engmark bland annat lägger vikt vid att Madsen tidigare är ostraffad och dansk rättspraxi­s vid ett enstaka mord.

– Normalt ska det vara flera mord eller ett enstaka mord i kombinatio­n med mycket personfarl­ig kriminalit­et för livstid, säger Grith Stage.

Samtidigt kommer åklagaren att se annorlunda på saken, påpekar hon.

– Åklagaren kommer att argumenter­a för att det inte bara rör sig om ett mord, utan att det är mycket annat allvarligt inblandat. Att Madsen har hållit henne inspärrad i ubåten, utsatt henne för sexuellt övergrepp och styckat kroppen. Men advokaten kommer att argumenter­a för att det inte är tillräckli­gt för att nå upp till livstid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden