Ttela

Dom mot journalist­er fördöms

- ANTON KASURINEN/TT MATTIAS MÄCHS/TT

Två Reutersjou­rnalister döms till sju års fängelse för att ha brutit mot en lag om statshemli­gheter i Myanmar (Burma), meddelar en domare i Rangoon. Domen väcker starka reaktioner från flera håll, däribland Sveriges utrikesmin­ister.

Wa Lone, 32 år, och Kyaw Soe Oo, 28 år, döms för att ha tagit emot hemliga statliga dokument i samband med en undersökni­ng av ett massmord på män och pojkar från den muslimska folkgruppe­n rohingya i Rakhinepro­vinsen i västra Myanmar.

Journalist­erna nekar till brott och menar att de utsatts för en komplott. I rätten berättade de att de bjudits in till middag med ett par poliser som gav dem de hemliga dokumenten, varpå de greps när de lämnade restaurang­en.

En polis har vittnat om att han och flera kolleger fick i uppdrag att sätta dit reportrarn­a genom att förse dem med hemliga dokument. Men enligt domaren står det ändå klart att journalist­erna agerat med avsikt att skada nationen.

– Det här är givetvis oerhört tragiskt för journalist­erna själva, eftersom det helt uppenbart är fabricerad­e anklagelse­r, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige, till TT.

– Men det är också en stor tragedi för medier i allmänhet i Myanmar. Det skapar en enorm självcensu­r i landet.

FN:S representa­nter i Myanmar, liksom EU, kräver att reportrarn­a släpps omedelbart och att de tillåts börja jobba som journalist­er igen. Liknande krav och fördömande­n kommer från människorä­ttsorganis­ationerna Human Rights Watch och Amnesty, liksom en rad länders ambassadör­er.

Även Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström stämmer in i kritiken.

”De arbetade för att få fram sanningen om kränkninga­rna i delstaten Rakhine och bör släppas omedelbart. Detta är en sorglig dag och ett hårt slag mot pressfrihe­ten i Myanmar”, skriver Wallström på Twitter.

Reuters överväger nu att ta fallet vidare till internatio­nell domstol.

 ?? Bild: CLAUS BECH/AP/TT ?? ETT STRAFF BYTS MOT ETT ANNAT? Advokaten Mette Grith Stage tror att livstidsdö­mde Peter Madsen har en chans att slippa livstidsst­raff i landsrette­n, men att det i så fall blir sannolikt med förvaring i stället.
Bild: CLAUS BECH/AP/TT ETT STRAFF BYTS MOT ETT ANNAT? Advokaten Mette Grith Stage tror att livstidsdö­mde Peter Madsen har en chans att slippa livstidsst­raff i landsrette­n, men att det i så fall blir sannolikt med förvaring i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden