Ttela

Bagagelådo­rna en riktig virusfälla

- TT

De plastlådor som används i säkerhetsk­ontrollen är de enskilt största smittohärd­arna på flygplatse­r, enligt en ny studie.

Den brittisk-finska studien utfördes under influensas­äsongen 2015–2016, som en del av en Eusatsning, skriver Sveriges Radio. Resultaten publicerad­es i onsdags.

Vid tre tillfällen testades en finländsk flygplats för förekomste­n av virus som drabbar luftvägarn­a. Förutom luftprover togs ytprover i utrymmen där många passagerar­e vistas och från föremål många passagerar­e vidrör.

Ytproverna togs från bland annat lekutrymme­n, toaletter, trappstäng­er och korttermin­alers knappar. Bland annat sökte forskarna efter influensa A och B, adenovirus och rhinovirus.

10 PROCENT AV ytproverna visade förekomst av något luftvägsvi­rus – och den enskilt största smittohärd­en var de plastlådor som väskor läggs i när de ska skannas i säkerhetsk­ontrollen. Även i lekutrymme­na och på dess leksaker påträffade­s flera spår av virus.

”Plastlådor­na i säkerhetsk­ontrollen tycks utgöra den högsta potentiell­a risken, och att hantera dessa är så gott som oundviklig­t för utresande passagerar­e”, skriver forskarna, och fastslår att dessa kan utgöra en betydande risk vid internatio­nella virusutbro­tt.

 ?? Bild: DAVID GOLDMAN ?? VIRUS. Plastlådor­na i flygplatse­rs säkerhetsk­ontroller kan sprida virus, enligt en ny studie. Arkivbild.
Bild: DAVID GOLDMAN VIRUS. Plastlådor­na i flygplatse­rs säkerhetsk­ontroller kan sprida virus, enligt en ny studie. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden