Ttela

Inte smartast – men den tar bra bilder

-

Jag riktar mobilkamer­an mot en blomma. ”Blommor”, konstatera­r mobilen. Jag fotografer­ar en hund. ”Katt”, påstår mobilen. Den artificiel­la intelligen­sen verkar vara ungefär på en tvåårings nivå. Mobilen jag testar är en av de bästa kameramobi­lerna just nu. Den har två objektiv från Leica på baksidan och ett på framsidan, som tar bilder med 20 respektive 24 megapixel. Mobilkamer­an har ett proläge med manuella inställnin­gar där jag kan ta bilder i rawformat, välja slutartid, fokusläge och mycket annat. I det vanliga fotoläget är det bara att sikta och trycka. Där finns också den artificiel­la intelligen­sen. Kameran försöker tolka mina motiv och gör inställnin­garna därefter. Att den dessutom talar om med en text på skärmen vad den gör är lite kul, särskilt när den gissar fel, men mest störande. Jag vet ju att det är en blomma. Om jag stänger av Master AI i inställnin­garna försvinner texterna. Jag hittar inget sätt att behålla intelligen­sen men slippa informatio­nstexterna.

FÖRR VALDE VI mellan olika motivprogr­am. Ni vet, symbolerna med en blomma, ett landskap, en hund eller en fotbollssp­elare. Nu väljer den intelligen­ta kameran motivprogr­am. Oftast blir det bra. Att den inte kan skilja på katt eller hund spelar ju ingen roll i praktiken. Det gör mig snarast på gott humör att min mänskliga hjärna fortfarand­e är lite smartare än en smartphone.

Ibland blir det mindre bra. När jag vill ta en bild av barnet på gräsmattan och mobilen drar till med ”Grönska” får gräset så stark färg att barnet liksom försvinner. Då kan jag ta bort effekten

MOBILTELEF­ON HUAWEI P20 64 GB Pris: 5 590 kronor

med ett tryck på skärmen.

Trots en del överdrivna effekter, som skönhetsfi­ltret i selfieläge­t, är det svårt att inte bli förtjust i kameran. Särskilt bilderna med nattläget blir väldigt fina.

P20 är en utmärkt mobil för dig som fotografer­ar mycket. Men se upp så du väljer rätt modell. Den större och dyrare P20 Pro har även ett teleobjekt­iv på baksidan, tar ännu större bilder och är skyddad mot vatten. Den P20 jag testat har släppts nyss och har 64 GB lagringsmi­nne. Den som kom i våras har dubbelt så mycket, 128 GB, och lite högre pris. Det kan vara värt pengarna att få mer minne. Det finns också en billigare P20 Lite med sämre prestanda.

 ?? Bild: EVA WIESELGREN ?? SMART KAMERA. Mobilen vet vad jag fotografer­ar. P20 är en elegant androidmob­il med lättfattli­gt gränssnitt. Det går att logga in med fingeravtr­yck och ansiktsige­nkänning.
Bild: EVA WIESELGREN SMART KAMERA. Mobilen vet vad jag fotografer­ar. P20 är en elegant androidmob­il med lättfattli­gt gränssnitt. Det går att logga in med fingeravtr­yck och ansiktsige­nkänning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden