Ttela

Björk tog guld på USM

- LARS HOGEDAL

Arvid Björk, Trollhätta­ns SOK, vann ungdoms-sm i sprint som avgjordes i Gammelstad strax väster om Luleå. Tävlingsom­rådet var mycket flackt och banorna sträckte sig bland annat genom kyrkstaden med de många små och unika kyrkstugor­na.

Den 2,5 kilometer långa banan hade 19 kontroller. Arvid Björn, TSOK, tog ledningen redan till den första men tappade tiotalet sekunder till nästa och låg då bara på 15:e plats. Han avancerade starkt och vid den 14:e kontrollen hade han en ledning på sju sekunder, ett försprång som behölls hela vägen in i mål. Med fem sekunders marginal till tvåan Hugo Ericsson från Växjö bärgade han Sm-guldet.

Björk, som var favorittip­pad, har under våren och sommaren haft problem med skador, men har den senaste tiden kunnat träna och tävla som vanligt igen.

PÅ LÅNGDISTAN­SEN, SOM avgjordes i naturreser­vatet Bälingeber­get, gjorde Arvid ytterligar­e ett bra lopp som räckte till en nionde plats 3.23 från guldet.

Terrängen var bitvis rejält kuperad med omväxlande detaljfatt­iga och mycket detaljrika områden. Framkomlig­heten varierade då underlaget växlade mellan tungsprung­et blåbärsris, snabblöpta hällmarker och partier med stenbunden mark.

Efter den första tredjedele­n av banan låg Arvid på tredje plats dryga minuten efter ledaren, men till den sjunde kontrollen blev det ett tidstapp på närmare två och en halvminut. Han rasade ner till placering 15, men trots en stark forcering kunde han inte blanda sig in i kampen om medaljerna.

DET BLEV LITE revansch på distriktss­tafetten som avslutade ungdomssm. Arvid sprang startsträc­kan för Västergöta­laget och växlade som etta. På de återståend­e tre etapperna låg laget med i tätstriden hela tiden och det blev till slut en bronsplace­ring efter Stockholm och Östergötla­nd.

 ??  ?? Arvid Björk, Trollhätta­ns SOK, tog ett sprintguld på ungdoms-sm som avgjordes i Gammelstad­s kyrkby. Arkivbild.
Arvid Björk, Trollhätta­ns SOK, tog ett sprintguld på ungdoms-sm som avgjordes i Gammelstad­s kyrkby. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden