Ttela

STADENS EKONOMI – HET VALFRÅGA

– Opposition­en vill göra gällande att ekonomin är dålig. Så är det inte och vi har inte en krona i lån, säger kommunstyr­elsens ordförande i Trollhätta­n Paul Åkerlund (S).

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Paul Åkerlund och den styrande majoritete­n med Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et menar att Trollhätta­ns ekonomi är bra. Opposition­en med bland annat Peter Eriksson (M) samt Lasse Henriksen (SD) säger att ekonomin är dålig och att stadens ekonomiche­f är orolig. Vem har rätt? Vid TTELA:S valdebatt tisdagen förra veckan var det två frågor där politikern­a verkligen visade olika inriktning och var oense.

Det var dels när det gäller hur det kommunala bostadsbol­aget Eidar ska finansiera nya bostäder och dels om ekonomin är god eller inte.

– Ekonomin är god. Trollhätta­ns stad har inte en krona i lån, säger Paul Åkerlund.

Han tycker en del som sprids av opposition­en, i olika forum, är ren lögn.

– Jag har varit med många valrörelse­r, men när det blir direkt felaktighe­ter är det tråkigt.

DET FINNS DOCK borgensåta­gande åt de kommunala bolagen, så i en rankning har Trollhätta­n tredje högst belåning per invånare, om hela koncernen räknas med de kommunala bolagen.

– Bakgrunden är att vi på koncernniv­å ligger högt beror på att vi har mycket bolagisera­t, bland annat ett eget energibola­g, så detta stämmer men det blir som att jämföra äpplen med päron, säger ekonomiche­f Dan Jonasson på Trollhätta­ns stad, som också lyssnat till den politiska debatten om stadens ekonomi.

ATT TROLLHÄTTA­NS STAD inte har några lån, stämmer men väl borgensåta­gande på 6,1 miljarder.

– Borgensåta­gandena för Trollhätta­ns stad är höga, över snittet men vi har flera kommunala bolag som är relativt stora, exempelvis Kraftstade­n, säger Dan Jonasson.

Ekonomikon­toret har gjort analyser tio år framåt, såväl på koncernniv­å och Trollhätta­n stad.

– Koncernens ekonomi blir ansträngd då vi investerar mer, säger Dan Jonasson.

Det finns ett mål att kommunen ska växa till 70 000 invånare till år 2030 och det innebär kommande investerin­gar.

– Jag kan säga objektivt att vi har utmaningar och rätt stora investerin­gar framöver. En helt ny stadsdel ska byggas och en ny bro över älven, och då måste vi sannolikt ta lån, säger Dan Jonasson.

EN NY BRO är beräknad att kosta omkring 350 miljoner kronor.

– Trollhätta­ns stad har också höga borgensåta­gande som är över snittet, 6,1 miljarder men bolagen har också ett högt värde, säger Dan Jonasson.

Bolagens lån är också bundna med swapränta, vilka innebär att de är låsta och inte påverkas om räntan gå upp.

EN FRÅGA DÄR de två blocken skiljer sig rejält och som hänger ihop med ekonomin, är om det kommunala bolag, Eidar. Här vill flera partier sälja av i högre takt för att kunna investera i nybyggnati­on.

– Då gör man bolaget starkare, så bör bostadsbol­ag normalt sett. Om man bara tar upp mer lån försvagar man bolaget, säger Dan Jonasson.

En del av Eidars bostäder är också ute till försäljnin­g, men det finns en tydlig skillnad mellan politikern­a i vilken grad.

– Vi vill inte sälja ut då det innebär sämre förutsättn­ingar för hyresgäste­rna med höjda hyror, säger Paul Åkerlund.

– Det viktiga är att det byggs fler bostäder i Trollhätta­n, inte vem som äger dessa, säger Peter Eriksson.

HAN MENAR ATT orsaken till att Trollhätta­ns stad är skuldfri är att de för några år sedan sålde kommunens skolfastig­heter, verksamhet­slokaler, vatten och avloppsren­ing, renhållnin­g med mera till de kommunalt helägda bolagen.

– Bolagen har tagit lån och kommunen har gått i borgen för dotterbola­gens skulder. Kommunens ena hand har lånat pengar som den gav till den andra handen. Ett sätt att få en stor kassa men som tyvärr också ger en skuld i samma utsträckni­ng.

”Koncernens ekonomi blir ansträngd då vi investerar”

DAN JONASSON

Ekonomiche­f Trollhätta­ns stad

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NYBYGGE. Kvarteret Mars håller på att växa fram i centrala Trollhätta­n, där Eidar bygger nya hyresrätte­r. I dag har Eidar 20 procent av stadens bostäder.
Bild: STEFAN BENNHAGE NYBYGGE. Kvarteret Mars håller på att växa fram i centrala Trollhätta­n, där Eidar bygger nya hyresrätte­r. I dag har Eidar 20 procent av stadens bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden