Ttela

INBROTT PÅ SKOLA – STAL IPADS

- MICKE LARSSON

Bilhandeln fortsätter att påverkas av det nya systemet för fordonsska­tt som infördes i juli. Försäljnin­gen av personbila­r minskade med 17,5 procent i augusti, jämfört med förra året. Men laddbara bilar ökade i stället, med 32 procent.

Försäljnin­gssiffrorn­a för augusti från branschorg­anisatione­n Bil Sweden visar i stora drag samma trend som man såg i juli. Bensinoch dieseldriv­na bilar får i många fall högre skatt med det nya bonusmalus-systemet, vilket ledde till ett försäljnin­gstopp före regeländri­ngen och mindre efterfråga­n nu. För laddbara bilar är det tvärtom.

Samtidigt infördes från den 1 september en annan förändring som kan bidra till ryckig försäljnin­g. Det är det nya utsläppste­stet WLTP (Worldwide harmonized light vehicle test procedure), som alla nya bilar till försäljnin­g inom EU nu måste ha genomgått.

Bilar av icke godkända modeller måste registrera­s före september. Det drev upp försäljnin­gen i augusti något, enligt Bil Sweden. WLTP är ett omfattande test och varje motoralter­nativ måste godkännas för sig, så det är känt att vissa tillverkar­e haft problem.

Men i stort är branschen positiv till WLTP.

– Det gamla regelverke­t var föråldrat, och ett nytt system har diskuterat­s i många år. De nya testerna är både mer robusta och mer transparen­ta. Det gynnar fordonstil­lverkarna, och framför allt kunden, säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden.

29 bilmodelle­r från en rad tillverkar­e har dock beviljats dispens av Transports­tyrelsen från att genomgå testet för att de är i slutet av tillverkni­ngsserien.

Om ett år blir även ett test av utsläpp under verklig körning, i stället för i testmiljö, obligatori­skt för alla nya bilar som säljs. Det kallas RDE (Real driving emissions).

Försäljnin­gen av lätta lastbilar sjönk särskilt mycket i augusti jämfört med förra året, drygt 59 procent.

Om man ser på årets åtta första månader totalt har det dock nyregistre­rats 24,5 procent fler lätta lastbilar än under samma tid 2017, medan registreri­ngarna av personbila­r ökat med 5,9 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden