Ttela

Hjärtingre­pp försvinner från Näl

NYHETER: Ingrepp som botar förmaksfli­mmer ska inte längre utföras på Näl. Patientern­a måste åka till Sahlgrensk­a i stället. Och än så länge står utrustning­en som är relativt ny kvar utan att användas.

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Det har bara gått några år sedan labbet med hjärtutrus­tning invigdes på Näl. Nu måste hjärtpatie­nter som gör så kallade ablationer åka till Sahlgrensk­a i stället. Utrustning­en för runt en miljon är kvar, men används inte.

Patienter med hjärtarytm­i och har rubbningar i hjärtrytme­n kan få hjälp av det som kallas för ablationer. Med hjälp av till exempel värme eller kyla kan detta ”lagas”.

INGREPPET ERBJUDS ENDAST på ett tiotal sjukhus i Sverige. 2015 invigdes labbet med utrustning­en på Näl. Exakt hur mycket utrustning­en kostade kan man inom Nu-sjukvården inte svara på när TTELA efterfråga­r det, men siffran uppskattas till runt en miljon. Tekniken är avancerad och arbetet utförs av en särskild specialist – en abladör. En sådan hjärtspeci­alist har arbetat på Näl. Fram tills nu.

– Det är olyckligt, säger Anne de Wahl Granelli.

Hon är verksamhet­schef för Nusjukvård­ens kardiologk­linik.

– Lokalerna på Näl är inte anpassade efter tekniken. Labbet används även till annan verksamhet så vi kan inte erbjuda abladören tillräckli­gt med labbtid, fem dagar i veckan, så han har valt att börja arbeta på Sahlgrensk­a i stället.

Att anställa en ny abladör är enligt Anne de Wahl Granelli lättare sagt än gjort.

– Han kan inte ersättas. En abladör behöver labbtid. Det är olyckligt, men lokalerna är inte anpassade efter tekniken, säger hon. Vad händer med utrustning­en?

– Den står där och är ett fullgott labb, men det kommer inte att användas till ablationer, säger Anne de Wahl Granelli.

REDAN I VÅRAS togs ett inriktning­sbeslut om att hjärtingre­ppen ska koncentrer­as till endast två sjukhus i stället för tre i regionen. Så på Sahlgrensk­a och i Skövde finns det kvar, detta trots att det finns ett ökat behov av ingreppet.

– Det är ett pussel när valet av orter görs och var vården ska koncentrer­as och det ska ses ur ett större perspektiv. Inom Nusjukvård­en koncentrer­as vård som psykiatrin, urologi och ögonvård, säger Levi Siljemyr som arbetar på staben för styrning och samordning i regionen.

– De här lokalerna är inte anpassade för den tekniken och används inte tillräckli­gt effektivt i dag. Det här är ett ansvarsful­lt sätt att hantera pengarna på eftersom vi kvalitetss­äkrar, svarar Levi Siljemyr.

– Vi har sett att när patienter får välja går kvalitén före att det finns nära.

Enligt Levi Siljemyr kommer utrustning­en på Näl användas i framtiden. Men vad som nu händer med det man redan investerat pengar i och var den hamnar kan han inte svara på.

”Den står där och är ett fullgott labb, men det kommer inte att användas till ablationer”

ANNE DE WAHL GRANELLI

ETT 70-TAL PATIENTER står i kö till ingreppet nu och kommer behöva åka till Göteborg. Vården före och efter ingreppet kommer att utföras på Näl som vanligt. Och enligt Anne de Wahl Granelli är det redan patienter, som till exempel hjärtopere­ras, som reser till Göteborg.

– Det är klart att vi hade velat utöka i stället för att minska ner, men vi konkurrera­r med andra större sjukhus. Abladören är fantastisk och kommer (i alla fall) att arbeta kvar i regionen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden