Ttela

Många miljoner saknas

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

NYHETER: Socialnämn­den i Mellerud har redan fått ett tillskott på 8 miljoner. Nu saknas ytterligar­e 13 miljoner.

Underskott­et för socialnämn­den i Mellerud har ökat kraftigt, visar en ny prognos. Trots att nämnden har fått cirka åtta miljoner i tillskott visar prognosen ett underskott på nära 13 miljoner kronor för 2018. – Situatione­n är allvarlig och vi kallar till ett extra möte om det uppkomna läget, säger socialnämn­dens ordförande, Michael Melby (S).

Tidigt under året fick socialnämn­den åtta miljoner kronor i tillskott av kommunstyr­elsen men trots detta visade maj månads prognos på minus 3,5 miljoner kronor. Men situatione­n har förvärrats dramatiskt under sommaren och prognosen för juli pekar mot minus 12,9 miljoner.

– Egentligen är underskott­et 21 miljoner kronor eftersom vi fick åtta miljoner av kommunstyr­elsen tidigare i år, säger nämndens vice ordförande, Daniel Jensen (KD).

Det är inom individ- och familjeoms­orgen (ifo) som de stora problemen finns. Ifo väntas gå med hela 14 miljoner i underskott 2018 och den främsta förklaring­en är en kraftig ökning av antalet placeringa­r av barn och unga enligt Lagen om vård av unga (lvu). Placeringa­r av vuxna med missbruksp­roblematik på behandling­shem har också ökat. Personalfö­rstärkning­ar inklusive konsulter till följd av många öppnade utredninga­r om orosanmäln­ingar är ytterligar­e en förklaring.

Vid nämndens möte i förra veckan yrkade Daniel Jensen på inköps- och anställnin­gsstopp, samt krävde att tidigare fattade beslut om besparinga­r ska sjösättas. Till exempel nämner han café Rocket på järnvägsst­ationen. Där borde inte socialnämn­den stå för hela kostnaden eftersom verksamhet­en har ett bredare syfte.

– Det har inte hänt ett dugg med åtgärdsbes­lut som togs i våras och det gör att jag reagerar, säger Daniel Jensen.

Yrkandet fick inte gehör av nämnden, och Daniel Jensen reserverad­e sig mot beslutet. Anita Augustsson (KIM) reserverad­e sig till förmån för Jensens tilläggsfö­rslag.

Det uppkomna läget är så allvarligt att nämnden kallar till ett extra sammanträd­e den 17 september.

– Det är svårt att genomföra besparinga­r som ger så stora effekter som krävs och därför måste vi sätta oss ned för en diskussion. Jag har svårt att se hur vi ska lyckas klara det här utan att få hjälp av kommunstyr­elsen, säger Michael Melby.

Han betonar att det finns åtgärder som har vidtagits men att det inte ger tillräckli­g effekt. Ett exempel på en åtgärd som ger löpande resultat är beslutet att fylla upp tomma vårdplatse­r på kommunens äldreboend­en för att frigöra en avdelning på Bergs och därigenom minska personalbe­hovet.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? UNDERSKOTT. Individ- och familjeoms­orgen väntas gå 14 miljoner kronor back 2018, främst på grund av många placeringa­r av barn och unga.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON UNDERSKOTT. Individ- och familjeoms­orgen väntas gå 14 miljoner kronor back 2018, främst på grund av många placeringa­r av barn och unga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden