Ttela

Kronans bibliotek kan prisas

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

NYHETER: Kronans bibliotek kan röstas fram till att bli årets bibliotek. Temat är demokrati när fackförbun­det utser bästa bibbla och personalen känner sig redan som vinnare.

Som ett av tre bibliotek har Kronans bibliotek möjlighet att röstas fram till årets bibliotek. ”Vi är väldigt stolta” säger personalen som nu hoppas på äran att få vara enskilt bäst.

– Biblioteke­t betyder mycket för området och för personer från länder som är diktaturer och där man inte har samma möjlighet att ta del av böcker, säger Noelia Johansson medan hon hjälper sonen Mikael att blippa in en hög med böcker för att låna.

Det bor på Lextorp och åker både till Kronan och till Sylte för att fylla på i bokhyllan.

– De har mycket att välja på här och på olika språk. Det är större utbud än på Sylte.

DET ÄR FACKFÖRBUN­DET DIK som med hjälp av en jury varje år utser årets bibliotek. En jury som rest runt i landet har nu utsett tre bibliotek: Länsbiblio­teket i Västerbott­en, ett i Bredäng och så Kronan.

– Vi är väldigt glada och stolta, säger Ann Cavalli-björkman som arbetar på biblioteke­t.

I år är temat för utmärkelse­n demokrati. När rösterna från allmänhete­n räknats ihop så kommer det vägas som en jurymedlem­s femte röst.

– Vi betyder mycket för området och gör skillnad här. Vi jobbar mycket i stunden med att fånga upp barn och unga och samtala om böcker, säger Marie Eriksdotte­r som är avdelnings­chef för biblioteke­t.

FÖRUTOM ATT DE har en uppsjö av böcker på många olika språk jobbar det med språkkafé och med en bokklubb.

– Barnen i klubben har tillsamman­s läst 250 böcker under vårtermine­n. Sedan har de kommit hit och vi har pratat om böckerna och de har fått svara på frågor, berättar Ann Cavalli-björkman.

PRISET ÄR, FÖRUTOM äran, 25 000 kronor och det delas ut på Bok och biblioteks­mässan senare i september. Pengarna hoppas biblioteks­personalen kunna använda till att utveckla arbetet.

– Och fortsätta det vi redan gör nu med de resurserna vi har i dag med sex tjänster här, säger Marie Eriksdotte­r.

Men redan nu säger personalen att de känner sig som vinnare.

– Det är jättekul att jobba här. Det är så varierande och vi jobbar tillsamman­s, säger Filip Otto.

 ?? Bild: EMMA-KARIN BJÖRK ?? STOLTA. Talin Banous, Ann Cavalli-björkman, Filip Otto, Helen Jakeesh arbetar alla på biblioteke­t. Även Tobias Gard som inte är med på bilden.
Bild: EMMA-KARIN BJÖRK STOLTA. Talin Banous, Ann Cavalli-björkman, Filip Otto, Helen Jakeesh arbetar alla på biblioteke­t. Även Tobias Gard som inte är med på bilden.
 ??  ?? BOKSLUKARE. Noelia Johansson med barnen Helin och Mikael Alaskan bor på Lextorp och trivs på biblioteke­t.
BOKSLUKARE. Noelia Johansson med barnen Helin och Mikael Alaskan bor på Lextorp och trivs på biblioteke­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden