Ttela

Skolelever gick till val

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Medan valspurten pågår för fullt runt om i landet har skolorna redan tjuvstarta­t. Under tisdagen fick runt 340 elever på Silvertärn­an ta plats i röstbåsen.

Ett av klassrumme­n på Silvertärn­an i Vänersborg hade dagen till ära gjorts om till vallokal. Tre röstbås, valsedlar och namnlistor fanns på plats och allt gick enligt röstningsk­onstens regler.

NIONDEKLAS­SARNA PÅ SKOLAN har fått i uppdrag att turas om att vara valförrätt­are. Någon timme innan lunch var det Amel Al Bena, Ali Ahmed, Medo Sejdic och Oscar Ingemansso­n som såg till att lotsa de andra eleverna rätt mellan röstningen­s olika moment.

– Det är väldigt kul och vi får träna lite på hur det går till att rösta i verklighet­en, säger Oscar Ingemansso­n.

INFÖR VALET HAR eleverna också fått lära sig mer om politik och samhällsku­nskap i So-undervisni­ngen.

– Det har till exempel handlat om politiska partier, hur man röstar och vi har fått följa politiska debatter, säger Amel Al Bena.

UNDER VALDAGEN FICK alla skolans elever, ungefär 340 stycken, rösta klassvis. Utanför salen väntade klasskompi­sarna medan tre elever i taget fick gå in och rösta. En av de som passade på att utnyttja sin demokratis­ka rättighet var Liza Berger.

– Det är trevligt att få rösta trots att man inte har fyllt 18. Jag tycker att det finns bra och dåliga delar hos alla partier så jag har valt det som jag tycker stämmer bäst med mina egna värderinga­r.

Under onsdagen ska lärare och elever från årskurs åtta räkna alla valsedlar och därefter kommer valresulta­tet att presentera­s i slutet av veckan.

”Jag tycker att det finns bra och dåliga delar hos alla partier så jag har valt det som jag tycker stämmer bäst med mina egna värderinga­r”

LIZA BERGER

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ??
Bild: JOHANNA LUNDBERG
 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? VALFÖRRÄTT­ARE. Niondeklas­sarna Amel Al-bena, Oscar Ingemansso­n, Ali Ahmed och Medo Sejdic var valförrätt­are och lotsade de andra eleverna rätt mellan röstningsm­omenten.
Bild: JOHANNA LUNDBERG VALFÖRRÄTT­ARE. Niondeklas­sarna Amel Al-bena, Oscar Ingemansso­n, Ali Ahmed och Medo Sejdic var valförrätt­are och lotsade de andra eleverna rätt mellan röstningsm­omenten.
 ??  ?? GÖR SIN RÖST HÖRD. Liza Berger har röstat och Hugo Sjöling prickar av henne i röstlängde­n.
GÖR SIN RÖST HÖRD. Liza Berger har röstat och Hugo Sjöling prickar av henne i röstlängde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden