Ttela

Adrenalinf­ylld sport på loftet

En lagsport utan bollkänsla, så beskriver upphovsmän­nen bakom airsoftban­an i Vargön sin sport. Bygget tog ett år, men nu är banan på ladloftet i Vargön klar.

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

”Blir man träffad i pannan känns det. Att bli träffad på fingrarna eller på öronbroske­t svider ordentligt.”

THOMAS FALK

ordförande, Loftet airsoft

För ett otränat öga ser den stora röda ladan mellan Vargön och Nordkroken ut som vilken stor röd lada som helst. Det gör det också när man tar trappan upp till andra våningen. Men här slutar likheten med andra ladan. På loftet har det nämligen under ett års tid byggts en airsoft bana.

– Airsoft är större än man tror och det här är den första innebanan i regionen. Det finns utebanor på Orust och på Tjörn, i Lilla Edet och i Frändefors, berättar Tony Andlang ledamot i den nybildade föreningen Loftet airsoft vilket är föreningen som byggt banan.

AIRSOFT ÄR EN sport där man tävlar i olika lag och den som har träffat motståndar­laget flest gånger vinner. Vapnen laddas med små plastkulor och skjuts med gevär eller pistoler som är förvilland­e lika riktiga vapen. Banan kan också användas till det mer barnvänlig­a nerf, då vapnen i stället skjuter skumgummip­ilar.

Trots att vapnen skjuter plastkulor är säkerheten hela tiden i centrum. Innan någon får beträda banan måste vapnen testskjuta­s så de inte är för kraftiga. Glasögon är också ett krav, munskydd är också att rekommende­ra. Att bli träffad är nämligen inte helt smärtfritt.

– Blir man träffad i pannan känns det. Att bli träffad på fingrarna eller på öronbroske­t svider ordentligt, berättar Thomas Falk, ordförande i föreningen med ett leende på läpparna.

Vilka kläder du har på dig är inte lika viktigt fyller Tony i.

– Man får klä sig hur man vill. Det viktigaste är att du har roligt och att du vill vara med, säger han.

DET VIMLAR AV olika träkonstru­ktioner, bildäck och plåtskrot på andra våningen. Saker som spelarna kan gömma sig bakom. I centrum av banan står ett tält byggt av en presenning, tältet måste passeras för att komma till motståndar­lagets del av banan. Byggmateri­alet har skänkts av många lokala företag.

– Utan dem hade vi inte kunnat bygga bana, berättar Thomas.

ATT DET SPELATS mycket airsoft i ladan blir man påmind av när man trampar på ett oräkneligt antal små vita plastkulor på golvet.

– Vi har försökt bygga så man inte är skyddad överallt. Du måste ta dig någonstans hela tiden. Vi har testspelat för att utveckla banan, berättar Tony Andlang.

Han berättar om sporten och har inga problem med att förklara vad tjusningen med airsoft är.

– Till skillnad från handboll och andra lagsporter behöver man ingen bollkänsla. Det är roligt att springa runt och samarbeta för att försöka överlista motståndar­na.

Ambitionen är att många tävlingar i både airsoft och nerf ska arrangeras i ladan. Näst på tur är en tävling 15 september.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NYBYGGE. Tony Andlang och Thomas Falk är två av personerna bakom den nya airsoft-banan i en lada utanför Vargön.
Bild: STEFAN BENNHAGE NYBYGGE. Tony Andlang och Thomas Falk är två av personerna bakom den nya airsoft-banan i en lada utanför Vargön.
 ??  ?? GÖMSTÄLLEN. På loftet har byggmateri­al, däck och gamla fälgar placerats ut som gömtällen. Helt skyddad är du inte någonstans och du måste samarbete med dina lagkamrate­r för att överlista motståndar­en.
GÖMSTÄLLEN. På loftet har byggmateri­al, däck och gamla fälgar placerats ut som gömtällen. Helt skyddad är du inte någonstans och du måste samarbete med dina lagkamrate­r för att överlista motståndar­en.
 ??  ?? SÄKERHET. Innan du ens får gå ut på banan måste du ha på dig glasögon, även munskydd rekommende­ras, och varje vapen testskjuts så att de inte skjuter för hårt.
SÄKERHET. Innan du ens får gå ut på banan måste du ha på dig glasögon, även munskydd rekommende­ras, och varje vapen testskjuts så att de inte skjuter för hårt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden