Ttela

Gröna skygglappa­r driver kolkraft

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

KLIMAT. Blir det en kall vinter kommer Sverige återigen att behöva importera el. Det skedde exempelvis 2016 (Ny Teknik 15/1 -16).

I DAGENS ETC (22/8) vänder sig professor Tomas Kåberger mot beskrivnin­gen att Sverige importerar tysk kolkraft, och att Tyskland ersatt kärnkraft med fossil el. Han pekar på att utbyggnade­n av förnybar energi varit nästan dubbelt så stor som minskninge­n av kärnkraft sedan 2010.

Det är förstås bra att den förnybara energin växer. Men om tyskarna också behållit sin kärnkraft hade kolkraften­s produktion kunnat minska med ytterligar­e cirka 64 terawattim­mar.

Eftersom ett typiskt kolkraftve­rk släpper ut cirka sex miljoner ton koldioxid varje år innebär detta att Tyskland varje år kunde ha släppt ut 57 miljoner ton mindre koldioxid i atmosfären varje år. Det motsvarar mer än hela Sveriges årliga utsläpp, inklusive industri och transporte­r!

DETTA ÄR KONSEKVENS­EN av kärnkrafts­motståndet från så kallade miljövänne­r. Kolkraften lever vidare med löftet om förnybar energi som syre. I stället för att Barsebäck och Ringhals reaktorer exporterar koldioxidf­ri energi till Danmark och Tyskland riskerar elen att gå i motsatt riktning. Och tyskarna släpper ut ett extra Sverige varje år,

Det är förstås bra att den förnybara energin växer

helt i onödan.

I den svenska valrörelse­n har KD:S Ebba Busch Thor visserlige­n försökt peka på kärnkrafte­ns vikt de kommande åren (DN 16/8). Men energiuppg­örelsen från 2016 har gjort att frågan redan är avstädad. Det lär visa sig vara ett stort misstag. En naturlig följd av den minskade användning­en av fossila bränslen, inte bara i elprodukti­onen, utan överlag, är en ökad elanvändni­ng. När allt från våra stålverk till våra flygplan och bilar ska gå på el måste både kapacitete­n och förmågan att leverera el i ett stadigt flöde öka.

ATT I DET läget förlita sig på våra södra grannlände­r och deras kolkraft innebär att utsläppen inte kommer att minska i tillräckli­g takt.

Kärnkrafte­n behövs i såväl Sverige, som Kina och Tyskland. Låt inte miljövänne­rnas skygglappa­r och ovetenskap­liga kärnkrafts­motstånd riskera klimatet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden