Ttela

Rut-avdraget – från bidrag till ekonomisk egenmakt

- JULIA FÄRJHAGE

Rut-avdraget är bra för jämställdh­eten, företagsam­heten och integratio­nen. Rut-avdragets förtjänste­r är långt mycket större än fördelar för köparen. Rut-avdraget har ökat företagand­et bland kvinnor, gett fler jobb och mindre svartarbet­e. 52 procent av Rut-företagarn­a är kvinnor och hälften av dessa företagare är utrikesföd­da. Var tredje anställd i Rut-företag är utrikesföd­d och var fjärde har som mest förgymnasi­al utbildning. Rut-sektorn är en väg in på arbetsmark­naden för de människor som annars står allra längst ifrån.

Kvinnor som är födda i ett annat land än Sverige har det särskilt svårt att få jobb, för kvinnor i mer utsatta områden tar det i snitt sex år längre att få jobb jämfört med männen. Var tredje kvinna född utanför Europa beräknas stå utanför den svenska arbetsmark­naden. När utrikesföd­da kvinnor halkar efter drabbas individen, familjen och samhället går miste om resurser och kompetens. Så kan vi inte ha det!

Jag vill att alla ska ha ett jobb att gå till. Centerpart­iet lägger fram förslag efter förslag för att de människor som står längst från arbetsmark­naden ska kunna gå från att vara bidragsber­oende till ekonomisk egenmakt. RUTavdrage­t är ett sådant. Centerpart­iet vill därför se över möjlighete­rna att justera taket uppåt och att de tjänster som omfattas av RUT blir fler.

Sittande regering har begränsat Rutavdrage­t; halverat taket och begränsat vilka tjänster som omfattas. Det vittnar om en bristande förståelse för Rut-avdragets funktion och behovet av att stimulera framväxten av fler jobb i hela landet.

Jag vill att fler människor som i dag står långt ifrån arbetsmark­naden ska få en chans att gå från bidrag till egenförsör­jning. Nu måste vi göra om och göra rätt – RUT ska utvecklas inte avvecklas.

Centerpart­iet Lilla Edet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden