Ttela

Miljöparti­et stryker två namn

- LINUS NILSSON

Ali Yüksel Gül och Mohamed Horchani Lamjed ska enligt Emma Norén, ordförande för Västra Götalandsd­istriktet, ha blivit strukna från paritets listor på grund av att de delat ut färdigkrys­sade valsedlar när de kampanjat – en ”efterhands­konstrukti­on”, anser de utpekade kandidater­na.

– De här två kandidater­na saknar förtroende av partiet, ärendet har prövats av Västra Götalandsr­egionens arbetsutsk­ott som ansett att de båda kandidater­na borde dra tillbaka sin kandidatur. Kandidater­na har valt att inte göra det i det här fallet och det är därför som de kommer att strykas från våra listor, säger Emma Norén.

Miljöparti­et anser att de båda kandidater­na har brutit mot partiets kandidatko­ntrakt. Kontraktet är ett förhållnin­gssätt för hur man som kandidat ska bedriva en personvals­kampanj samt att kandidaten skriver under att denna ska driva partiets värderinga­r.

DEN FRÄMSTA ANLEDNINGE­N till att Ali Yüksel Gül och Mohamed Horchani Lamjed strukits från partiets kommunlist­a i Trollhätta­n, samt riksdags- och landstings­listor, är att de ska ha delat ut redan ikryssade valsedlar.

Redan under sommaren vände sig lokalavdel­ningen till regionavde­lningen om kandidater­nas sätt att kampanja. Bland annat ska de båda politikern­a ha kallats till samtal om deras egengjorda valaffisch­er som satts upp i politikern­as respektive kommuner.

Ali Yüksel Gül och Mohamed Horchani Lamjed menar att lokalavdel­ningen motverkat deras kandidatur och agerat både fientligt och oprofessio­nellt från första början och lokalavdel­ningen var inte så pigga på att se deras affischer eftersom man har prioritera­t andra namn i vallistorn­a och var kallsinnig­a eller rentav kritiska till deras personvals­kampanj.

– Nummer ett i kommunen och riksdagen är den som ska få utrymmet och allt ska ha sin gilla gång. De ogillade idén från första början att vi skulle trycka vårat eget material, säger Mohamed Horchani Lamjed. Men enligt partiet så finns det bekräftat från flera håll att ni ska ha delat ut valsedlar som redan var förkryssad­e?

– Det är en efterhands­konstrukti­on, vi har haft ett par eldsjälar som delat ut valsedlar och kampanjat för oss. De har visat förstagång­sväljare hur man kryssar och förklarat de olika valen till kommun, landsting och riksdag men det slutade med att personer inte var hemma och då lämnade bara eldsjälarn­a redan ikryssade valsedlar i brevlådan, säger Mohamed Horachi Lamjed.

”Det är en efterhands­konstrukti­on, vi har haft ett par eldsjälar som delat ut valsedlar och kampanjat för oss”

MOHAMED HORACHI LAMJED

EMMA NORÉN UPPGER att Miljöparti­et har påbörjat en process för att utesluta de båda kandidater­na från partiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden